Tài liệu Đề thi học sinh giỏi môn tiếng anh lớp 9 vòng 1 huyện tam dương, vĩnh phúc năm 2014 - 2015

  • Số trang: 7 |
  • Loại file: PDF |
  • Lượt xem: 7824 |
  • Lượt tải: 0
vndoc

Tham gia: 09/10/2015

Mô tả:

PHÒNG GD&ĐT TAM DƯƠNG ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9 VÒNG 1 Năm học: 2014 - 2015 Môn: Tiếng Anh Thời gian làm bài: 150 phút (Đề thi này gồm 05 trang) ĐỀ CHÍNH THỨC A. LISTENING Listen to the tape twice and do the task below. Questions 1 - 4: Complete the sentences below. Write NO MORE THAN ONE WORD OR A NUMBER for each answer. Dreamtime travel agency Holiday length: Types of transportation: Maximum group size: Next tour date: Hotel name: Tour information 2 days (1) _____________________. (2) _____________________. (3) _____________________. (4) The__________________. Questions 5 - 10: + Questions (5) and (6): Choose TWO letters A – E. Which TWO things are included in the price of the tour? A. fishing trip B. guided bushwalk C. reptile park entry D. table tennis E. tennis + Questions 7 – 10: Complete the sentences below. Write NO MORE THAN ONE WORD OR A NUMBER for each answer. 7. The tour costs of $ _____________________. 8. Bookings must be made no later than _____________________ days in advance. 9. A _____________________ deposit is required. 10. The customer’s reference number is _____________________. B. PHONETICS I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 1. A. sunbathe B. thunderstorm C. earthquake D. math 2. A. sound B. southern C. drought D. mountain 3. A. property B. pollution C. population D. probably 4. A. practiced B. washed C. advertised D. missed 5. A. garbage B. sewage C. courage D. backstage II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. 1. A. comprise B. mausoleum C. religion D. compulsory 2. A. intelligent B. population C. opportunity D. economics 3. A. federation B. economic C. environment D. documentary 4. A. unimportant B. incomplete C. disadvantage D. encouragement 5. A. interesting B. astonishing C. amazing D. surprising Trang 1/7 C. VOCABULARY AND GRAMMAR I. Choose the best answer from the four options marked A, B, C or D to complete each sentence below. 1. This is my favorite short __________ blouse. A. sleeved B. sleeve C. sleeving D. sleeves 2. She went__________ a bad cold just before Christmas. A. down with B. in for C. over D. through 3. If she__________ sick, she would have gone out with me to the party. A. hasn’t been B. weren’t C. wasn’t D. hadn’t been 4. The woman, __________ daughter is the top of the class 9A, is a famer. A. whom B. who C. whose D. that 5. The nurse was on__________ in the hospital last night. A. work B. alarm C. duty D. service 6. Hoan is in class 9D, ___________ Tam, who is a year older, is only in grade 6. A. and B. whereas C. either D. nevertheless 7. He regretted ___________ hard. It was too late. A. not having learnt B. not learning C. learning D. not to have learnt 8. John does not play tennis. David does not play tennis. A. Both John and David doesn’t play tennis. B. Neither John nor David plays tennis. C. Not either John or David plays tennis. D. Not only John but also David does play tennis. 9. The coach said, “It’s time for you to go home, boys!” A. The coach told the boys that it was time for you to go home. B. The coach tells the boys that it was time for them to go home. C. The coach told the boys that it is time for them to go home. D. The coach told the boys that it was time for them to go home. 10. It took me a long time to get used __________ . A. to have glasses wear B. to wear glasses C. wearing glasses D. to wearing glasses 11. The doctor suggested that his patient __________ . A. stopped smoking B. stops smoking C. stop smoking D. to stop smoking 12. Daisy wrote __________ report on the Vietnam war last year . A. ten-page B. a ten-page C. ten pages D. ten-pages 13. John never comes to class on time and __________. A. neither does Peter B. so does Peter C. Peter does too D. neither doesn’t Peter. 14. Ann prefers to live in the country __________ in the city. A. to B. rather C. rather than D. than 15. Not until 2008 __________ across the river. A. the first bridge was built B. the first building of a bridge was C. built the first bridge D. was the first bridge built II. Choose the underlined words or phrases (A, B, C or D) that are incorrect in standard English. 1. There is a cat sitting in the middle to the road. A B C D 2. She had a gardener to plant some trees yesterday. A B C D 3. The house of which he paid $ 10.000, now worths $ 50.000. A B C D 4. The new brochures describing all our services were delivered to us late yesterday A B C and were shipped out early tomorrow morning. D Trang 2/7 5. I think it had be better if we use banana leaves instead of paper to wrap food. A B C D III. Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences. 1. That company has 2000 ___________. 2. Is it possible to ___________ between a hobby and an interest? 3. ___________ was one of three problems facing the Vietnamese government after the August Revolution in 1945. 4. The ___________ students often play soccer or basketball. 5. Deforestation and excessive farming have ___________ the soil. EMPLOY DISTINCT LITERACY ENERGY POOR IV. Give the correct form of the verbs in brackets. 1. I am sure the letter won't arrive in time unless it (send) ___________ by air. 2. I distinctly remember (pay) ___________ him. I gave him two dollars. 3. She wishes she (not punish) ___________ tomorrow. 4. He said that he (see) ___________ that man before. 5. It is 2 years since I (last give) ___________ presents on Christmas day. D. READING I. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase for each of the blanks. Schools in the United States have not always had a large number of libraries. As (1) ________ as 1958 about half of the public schools in the United States had no libraries at all. The number of public school libraries increased dramatically (2) ________ the federal government passed the Elementary and Secondary Education Act of 1965, (3) ________ provided funds for school districts to improve their education programs and facilities, including their libraries. (4) ________, many educators claim that since the legislation was passed federal spending has not increased sufficiently to meet the rising (5) ________ of new library technologies such as computer databases and Internet access. Because the federal government provides only limited funds to schools, individual school districts (6) ________ on funds from local property taxes to meet the vast majority of public school expenses. Therefore, the libraries of the public schools tend to reflect the (7) ________ capabilities of the communities in which they are located. Districts in wealthy suburbs often have fully staffed libraries (8) ________ abundant resources, spacious facilities, and curricular and instructional support. In (9) ________, school districts in many poor areas house their libraries in ordinary classrooms or in small rooms. The libraries in such areas are generally staffed by volunteers, who organize and (10) ________ books that are often out-of-date, irrelevant, or damaged. 1. A. freshly B. frequently C. recently D. newly 2. A. though B. with C. during D. when 3. A. that B. which C. who D. this 4. A. Nevertheless B. Consequently C. Therefore D. Otherwise 5. A. fine B. fee C. cost D. sum 6. A. go B. rely C. come D. stay 7. A. educational B. economical C. political D. financial 8. A. with B. for C. on D. by 9. A. country B. converse C. contrast D. conflict 10. A. attain B. obtain C. contain D. maintain II. Fill in each of the numbered blanks with ONE suitable word to complete the following passages. Doctors have reported that vitamins are substances required for the proper functioning of the body. In this century, thirteen vitamins have been (1) _________. A lack of any vitamins in a person’s body can cause (2) _________. In some cases, an excess of vitamins can also (3) _________ to illness. For example, sailors in the past were prone to suffer from scurvy that is a disease resulting (4) _________ the lack of vitamin C. It causes bleeding of the gum, loss of teeth and skin rashes. Sailors Trang 3/7 suffer from scurvy because they did not eat fruits and vegetables. Fruits and vegetables (5) _________ vitamin C which is necessary for good (6) _________. Vitamin B complex is composed of eight different vitamins. A lack of any of these vitamins will lead to different (7) _________. For instance, a person who has too little vitamin B1 will suffer from beriberi, a disease that (8) _________ heart problems and mental disorders. A lack of vitamin B2 results in eye and skin problems while deficiency of vitamin B6 causes problems of the nervous system. Too little vitamin B12 will cause anemia. The knowledge that vitamin deficiencies caused certain diseases led doctors to cure people suffering from these illnesses by giving them doses of the (9) _________ vitamins. Today, vitamins are available in the form of pills and can easily be (10) _________ at any pharmacy. III. Read the following passage on transport, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Before the mid-nineteenth century, people in the United States ate most foods only in season. Drying, smoking and salting could preserve meat for a short time, but the availability of fresh meat, like that of fresh milk, was very limited; there was no way to prevent spoilage. However, in 1810, a French inventor named Nicolas Appert developed the cooking-and-sealing process of canning. And in the 1850’s an American named Gail Borden developed a means of condensing and preserving milk. Canned goods and condensed milk became more common during the 1860’s, but supplies remained low because cans had to be made by hand. By 1880, however, inventors had fashioned stamping and soldering machines that mass-produced cans from tinplate. Suddenly all kinds of food could be preserved and bought at all times of the year. Other trends and inventions had also helped make it possible for Americans to vary their daily diets. Growing urban population created demand that encouraged fruit and vegetable farmers to raise more produce. Railroad refrigerator cars enabled growers and meat packers to ship perishables great distances and to preserve them for longer periods. Thus, by the 1890’s, northern city dwellers could enjoy southern and western strawberries, grapes, and tomatoes, previously available for a month at most, for up to six months of the year. In addition, increased use of iceboxes enabled families to store perishables. As easy means of producing ice commercially had been invented in the 1870’s, and by 1900 the nation had more than two thousand commercial ice plants, most of which made home deliveries. The icebox became a fixture in most homes and remained so until the mechanized refrigerator replaced it in the 1920’s and 1930’s. Almost everyone now had a more diversified diet. Some people continued to eat mainly foods that were heavily in starches or carbohydrates, and not everyone could afford meat. Nevertheless, many families could take advantage of previously unavailable fruits, vegetables, and dairy products to achieve more varied fare. 1. What does the passage mainly discuss? A. Causes of food spoilage B. Commercial production of ice C. Inventions that led to changes in the American diet D. Population movements in the nineteenth century. 2. The phrase “in season” in line 1 refers to A. a method of flavoring B. a kind of weather C. an official schedule D. a particular time of year 3. During the 1860’s, canned food products were A. unavailable in rural areas B. available in limited quantities C. shipped in refrigerator cars D. a staple part of the American diet. Trang 4/7 4. It can be inferred that railroad refrigerator cars came into use A. before 1860 B. after 1920 C. after 1900 D. before 1890 5. The word” them” in line 13 refers to A. refrigerator cars B. growers C. perishables D. distances. 6. The word” fixture” in line 18 is closest in meaning to A. commonplace object B. substance C. luxury item D. mechanical device 7. The author implies that in the 1920’s and 1930’s home deliveries of ice A. increased in cost B. decreased in number C. occurred only in the summer D. were on an irregular schedule 8. The word “Nevertheless” in line 21 is closest meaning to A. occasionally B. however C. therefore D. because 9. Which of the following types of food preservation was NOT mentioned in the passage? A. Drying B. Cold storage C. Canning D. Chemical additives 10. Which of the following statements is supported by the passage? A. Commercial ice factories were developed by railroad owners. B. Tin cans and iceboxes helped to make many foods more widely available. C. People who lived in cities demanded home delivery of foods. D. Most farmers in the United States raised only fruits and vegetables. E. WRITING I. Write the sentence so that it has a similar meaning to the original one. 1. This is the best essay I have ever written.  Never _____________________________________________________________________ 2. My English friend finds using chopsticks difficult.  My English friend isn't _______________________________________________________ 3. That car's so expensive, I don’t think I can buy it.  It's such ___________________________________________________________________ 4. This is the best computer I have ever used.  I have ____________________________________________________________________ 5. I tried as hard as I could, but I just couldn’t get the money  No matter _________________________________________________________________ II. Make meaningful sentences from the following cues. 1. Many / people/ fond/ go/ countryside/ weekends.  2. Solar panels/ install/ roof / a house/ receive/ the energy/ sun.  3. The internet/ not only/ time-consuming/ costly/ but/ dangerous/ because/ viruses/ bad programs.  4. It/ wrong/ you/ not/ call/ doctor/ once .  5. The buffalo/ Viet Nam/ choose/ the logo/ SEA Games 2003.  III. Write a composition of around 120 -150 words in order to answer the following question: It is very important that children should study hard at school. Time spent studying on the Internet is time wasted. Do you agree or disagree? State the reasons for your answer. ---------HẾT--------Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm Họ tên thí sinh…………………………………………………………….SBD……………Phòng……….. Trang 5/7 PHÒNG GD&ĐT TAM DƯƠNG KÌ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9 VÒNG 1 Năm học: 2014 - 2015 Môn: Tiếng Anh ĐÁP ÁN + HƯỚNG DẪN CHẤM (02 trang) A. LISTENING (10 điểm) 1. minibus 2. 15 people 3. April 8th 4. Pallisades 5. B 6. D 7. 280 8. 14 9. 20% 10. 39745 (T). B. PHONETICS (10 điểm) I. (5) 1. A 2. B 3. B 4. C 5. D II. (5) 1. B 3. C 4. D 5. A 2. A C. VOCABULARY AND GRAMMAR (30 điểm) I. (15) 1. A 11. C II. (5) 1. D 2. A 3. D 4. C 5. C 12. B 13. A 14. C 15. D 2. C 3. B 4. D 5. A III. (5) 1. employees 4. energetic IV. (5) 1. is sent 4. had seen 2. distinguish 6. B 7. A 8. B 9. D 10. D 8. A 9. C 10. D 8. B 9. D 10. B 3. Illiteracy/illiterateness 5.impoverished 2. paying 3. wouldn’t be punished 5. was last given D. READING (30 điểm) I. (10) 1. C 2. D 3. B II. (10) 1. discovered 4. A 5. C 4. from 5. contain 6. health 7. diseases 8. causes 9.necessary 10. bought 2. D 7. D 2. illness/ diseases/ sickness 3. lead III. (10) 1. C 6. B 3. B 4. D 5. C 6. A 7. B E. WRITING (20 điểm) I. (5) 1. Never have I written such a good essay before. 2. My English friend isn't used to using chopsticks. 3. It's such an expensive car that (I don’t think) I can buy it. 4. No matter how hard I tried, I couldn’t get the money. 5. I have never used such a good computer/ I have never used a better computer than this. Trang 6/7 II. (5) 1. Many people are fond of going to the countryside at/on weekends. 2. Solar panels are installed on the roof of a house to receive the energy from the sun. 3. The internet is not only time-consuming and costly but also dangerous because of viruses and bad programs. 4. It was wrong of you not to call the doctor at once . 5. The buffalo in Viet Nam was chosen to be the logo of SEA Games 2003. III. (10) The candidate’s essay should include the following points: - (2) The writing passage should be well organized: * Introduction, body and ending of the passage * Linking words - (6) The content of the writing passage should be clear, logical and creative with explanations. - (2) The writing passage is supposed to be free of grammatical and spelling errors. Giám khảo chú ý: - HDC chỉ là một cách giải. HS có thể giải theo cách khác, giám khảo căn cứ vào bài làm cụ thể của HS để cho điểm. - Điểm các phần, các câu không làm tròn. Điểm toàn bài là tổng điểm của các câu thành phần. Tổng điểm toàn bài: 100 điểm - Sau đó quy ra thang điểm 10 ---------HẾT--------- Trang 7/7
- Xem thêm -