Tài liệu Bộ đề thi thử tốt nghiệp thpt quốc gia 2020 môn tiếng anh (có đáp án)

  • Số trang: 372 |
  • Loại file: PDF |
  • Lượt xem: 51 |
  • Lượt tải: 0
okyeuniterd

Tham gia: 20/08/2016

Mô tả:

BỘ ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT QUỐC GIA 2020 MÔN TIẾNG ANH (CÓ ĐÁP ÁN) 1. Đề minh họa thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THCS&THPT Nguyễn Khuyến 2. Đề minh họa thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Phạm Văn Đồng 3. Đề minh họa thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Tôn Đức Thắng 4. Đề minh họa thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THCS&THPT Võ Thị Sáu 5. Đề tham khảo thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THCS&THPT Nguyễn Viết Xuân 6. Đề tham khảo thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT chuyên Lương Văn Chánh 7. Đề tham khảo thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Nguyễn Thái Bình 8. Đề tham khảo thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Trần Bình Trọng 9. Đề tham khảo thi THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Trần Quốc Tuấn 10. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Phan Chu Trinh 11. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THCS&THPT Nguyễn Bá Ngọc 12. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THCS&THPT Võ Nguyên Giáp 13. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Nguyễn Trung Thiên 14. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Trần Suyền 15. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Trường THPT Nguyễn Thị Minh Khai 16. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT Bình Sơn 17. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Bắc Ninh 18. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Hà Giang 19. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Hạ Long 20. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên KHTN 21. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Long An 22. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Trần Phú 23. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT Kim Liên 24. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT Lê Hữu Trác 25. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT Lý Thái Tổ 26. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Sở GD&ĐT Hưng Yên 27. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Liên trường THPT Nghệ An 28. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Sở GD&ĐT Ninh Bình 29. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Nguyễn Trãi 30. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Thái Nguyên 31. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 1 có đáp án - Trường THPT chuyên Hoàng Văn Thụ 32. Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Tiếng Anh lần 2 có đáp án - Trường THPT chuyên Thái Bình SỞ GD-ĐT PHÚ YÊN ĐỀ THI THPT NĂM 2020 (MINH HỌA) TRƯỜNG THCS & THPT NGUYỄN KHUYẾN Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. Question 1: A. wicked B. watched C. stopped D. cooked Question 2: A. head B. bread C. clean D. spread Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 3: A. personality B. appropriate C. information D. entertainment Question 4: A. remind B. number C. compaint D. approach Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 5: When he was a boy, one of his _____ was collecting stamp. A. hobbies B. cares C. sports D. profession Question 6: I gave the waiter 50,000 VND and waited for my _____ A. supply B. change C. cash D. cost Question 7:That’s the first time _____an answer right today A. I get B. I’m getting C. I have got D. cost Question 8: When I last _________ Jane, she ________ to find a job A. see/ was trying B. saw/ was trying C. have seen/ tried D. saw/tried Question 9: Just let me ______ which day your parents will arrive and I’ll be glad _____ them around Hanoi. A. know/ to show B. to know/ to show C. know/ showing D. knowing/ to show Question 10: The man asked the boys _________ A. why did they fight B. why they were fighting C. why the fight D. why were they fighting Question 11: - "That's a very nice skirt you're wearing." -“ ______” A. How a compliment! B. That's all right. C. It's nice of you to say so. D. I like you said so. Question 15: You’ve just had breakfast , ? A. do you B. would you C. don't you D. haven't you Question 13: UNICEF supports and funds for the most disadvantaged children all over the world. A. presents B. assists C. provides D. offers Question 14: I am sending you my curriculum vitae _____ you will have a chance to study it before our interview. A. so that B. because C. for D. since Question 15: Jake, the boy who sat beside me in class, used to wear _ shirt to school. A. an old cotton white B. an old white cotton C. a white cotton old D. a cotton old white Question 16: Without your help, I the technical problem with my computer the other day. A. can’t solve B. couldn’t have solved C. wouldn’t solve D. could solve Question 17: broken several world records in swimming. A. She is said to have B. People say she had C. It is said to have D. She is said that she has Question 18: -John: “ Would you like to join our volunteer group this summer?”- Mike: “ ”. A. I wouldn’t like. Thank you. B. Do you think I would? C. Yes, you’re a good friend. D. Yes, I’d love to. Thanks. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 19: She left school and immediately started to make her own way without help from her family. A. find her living B.try her living C. hold her living D.earn her living Question 20: Yes, we went away on holiday last week, but it rained day in day out. A. every single day B. every other day C. every second day D.every two days Mark the letter A, B C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 21: He is a typical optimist, always looking on the bright side of everything. A. pessimist B. introvert C. extrovert D. activist Question 22: When I was going shopping yesterday, I accidentally met one of my old friends in high school. A. by far B. by heart C. by chance D. on purpose Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 23 to 29. A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world's largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth's core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface. The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake. The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands upon thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this. Question 23: What is true of Lake Vostok? A. It is completely frozen. B. It is a saltwater lake. C. It is beneath a thick slab of ice. D. It is heated by the sun. Question 24: All of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it . A. was conducted by air B. made use of radio waves C. could not determine the lake's exact size D. was controlled by a satellite Question 25: It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if . A. there were no lake underneath B. the lake were not so big C. Antarctica were not so cold D. radio waves were not used Question 26: The word "microbes" in paragraph 3 could best be replaced by which of the following? A. Pieces of dust B. Tiny bubbles C. Tiny organisms D. Rays of light Question 27: Lake Vostok is potentially important to scientists because it A. can be studied using radio waves B. may contain uncontaminated microbes C. may have elevated levels of ultraviolet light D. has already been contaminated Question 28: The last paragraph suggests that scientists should be aware of A. further discoveries on the surface of Antarctica B. problems with satellite-borne radar equipment C. ways to study Lake Vostok without contaminating itD. the harsh climate of Antarctica Question 29: The purpose of the passage is to . A. explain how Lake Vostok was discovered B. provide satellite data concerning Antarctica C. discuss future plans for Lake Vostok D. present an unexpected aspect of Antarctica's geography Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 30 to 37 Pollution emitted in industrial areas represents a threat to human health and the surrounding natural resources. We have a tendency to believe that the production processes are the only source of environmental damage, and often forget about the possible long-term effects of harmful production practices. We may think that the closure of these huge industrial areas would improve the quality of the environment. Unfortunately, this ignores the threat of the remaining waste, which is abandoned and poorly stored. It represents an even bigger danger because it stands neglected as it degrades and leaks into the earth without any control at all. Changes in the water chemistry due to surface water contamination can affect all levels of an ecosystem. It can affect the health of lower food chain organisms and, consequently, the availability of food up through the food chain. It can damage the health of wetlands and damage their ability to support healthy ecosystems, control flooding, and filter pollutants from storm water runoff. The health of animals and humans are affected when they drink or bathe in contaminated water. In addition water-based organisms, like fish and shellfish, can pile up and concentrate contaminants in their bodies. When other animals or humans eat these organisms, they receive a much higher dose of contaminant than they would have if they had been directly exposed to the original contamination. Contaminated groundwater can badly affect animals, plants and humans if it is removed from the ground by manmade or natural processes. Depending on the study of rocks of the area, groundwater may rise to the surface through springs or seeps, flow sideways into nearby rivers, streams, or ponds, or sink deeper into the earth. In many parts of fhe world, groundwater is pumped out of the ground to be used for drinking, bathing, other household uses, agriculture, and industry. Contaminants in the soil can harm plants when they take up the contamination through their roots. Eating, breathing in, or touching contaminated soil, as well as eating plants or animals that have piled up soil contaminants can badly affect the health of humans and animals. Air pollution can cause breathing-related problems and other bad health effects as contaminants are absorbed from the lungs into other parts of the body. Certain air contaminants can also harm animals and humans when they contact the skin. Plants rely on breathing for their growth and can also be affected by exposure to contaminants moved in the air. (Source: Adapted from http://www.grid.unep.ch/waste/download/waste1213.pdf) Question 30: What is the topic of the passage? A. Sources of environmental damage B. The pollution from the city C. Bad effects of industrial waste D. The quality of the environment Question 31: According to the passage, the industry is likely to be thought as______. A. a danger to the environment B. the only source of pollution C. the utmost harmful activity D. a threat to human health Question 32: The word “it” in the first paragraph refers to______. A. the remaining waste B. a danger C. the environment D. the threat of the remaining waste Question 33: Which of the followings affect an ecosystem as the whole? A. Surface water contamination B. Soil contamination C. Groundwater contamination D. Air contamination Question 34: According to the passage, which of the followings supports healthy ecosystems? A. Lower food chain organisms B. Animals C. Water-based organisms D. Wetlands Question 35: Which of the followings is NOT badly affected by contaminated groundwater? A. Human B. Plants C. Rocks D. Animals Question 36: Which of the followings is the flow of water from the ground to the surface? A. Streams B. Ponds C. Rivers D. Springs Question 37: Whichof the followings has the closest meaning to the word “absorbed” in the last paragraph? A. Consumed B. Taken in C. Swallowed D. Piled up Read the following passage and mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. A trend that has emerged recently is the sharing of childcare (38) __________ between husband and wife. Young couples will try to arrange their work schedules so that they work opposite hours or shifts in order that one parent is always home with the children. Since childcare is expensive, this saves money for the young couple trying to establish themselves and provide a secure environment for the family. Husband and wife may also share household chores. Some fathers are just as capable as mothers at cooking dinner, changing and bathing the baby, and doing the laundry. In some cases, the woman’s salary is for family (39) __________ and the father becomes the “househusband." These cases are still fairly rare. One positive trend, however, is that fathers seem to be spending more time with their children. In a recent survey, 41% of the children sampled said they spend equal time with their mothers and fathers. “This is one of our most significant cultural changes,” says Dr. Leon Hoffman, who co-directs the Parent Child Center at the New York Psychoanalytic Society. In practice, for over 30 years, Hoffman has found "a very dramatic difference in the involvement of the father in everything from care-taking to general decision (40) __________ around kids' lives.” Another factor has recently been added to the childcare formula. The number of people who work from home nearly full-time rose 23% from the last decade. The (41) _________ of technology computers, faxes, teleconferencing - has made it easier for at-home workers to be constantly in touch. Will this new flexibility in the workforce bring a positive change for the (42) __________ of children? Only time will tell. Question 38:A. abilities B. possibilities C. techniques D. responsibilities Question 39: A. payment B. expenses C. fares D. fees Question 40: A. making B. creating C. holding D. giving Question 41: A. accessible B. accessibly C. access D. accessibility Question 42: A. well-being B. security C. comfort D. interests Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined, part that needs correction. Question 43: Digital clocks, however precise, they cannot be perfectly accurate because the A B C earth’s rotation changes slightly over years. D Question 44: On the floor of the Pacific Ocean is hundreds of flat-topped mountains morethan a mile A B C D beneath sea level. Question 45: My sister told me that she had met my teacher at the supermarket yesterday. A B C D Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 46: He did not work hard. He failed the exam. A. Even though he failed the exam, he didn’t work hard. B. Unless he had worked hard, he would have failed the exam. C. If he had worked hard, he would have passed the exam. D. However hard he worked, he failed the exam. Question 47: Marry loved her stuffed animal when she was young. She couldn’t sleep without it. A. When Marry was young, she loved her stuffed animal so as not to sleep with it. B. As Marry couldn’t sleep without her stuffed animal when she was young, she loved it. C. When Marry was young, she loved her stuffed animal so much that she couldn’t sleep without it. D. When Marry was young, she loved her stuffed animal though she couldn’t sleep without it. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questionsor indicate the correct answer to each of them. Question 48: Although he was able to do the job, he wasn’t given the position. A. The position wasn’t given to him in spite of his ability to do the job. B. He was given neither the job nor the position. C. Because he couldn’t do the job, he wasn’t given the position. D. He got the position despite being unable to do the job. Question 49: “You’re always making terrible mistakes”, said the teacher. A. The teacher asked his students why they always made terrible mistakes. B. The teacher realized that his students always made terrible mistakes, C. The teacher complained about his students making terrible mistakes. D. The teacher made his students not always make terrible mistakes. Question 50: The criminal is believed to be living abroad A. There’s a belief that that the criminal should be living abroad. B. It is believed that the criminal is living abroad. C. The belief is that the criminal should be living abroad. D. It believes that the criminal is living abroad. Đáp án 1-A 11-C 21-A 31-B 41-D 2-C 12-D 22-D 32-A 42-A 3-B 13-C 23-C 33-A 43-A 4-B 14-A 24-D 34-D 44-B 5-A 15-B 25-A 35-C 45-D 6-B 16-B 26-C 36-D 46-C 7-C 17-A 27-B 37-B 47-C 8-B 18-D 28-C 38-D 48-A 9-A 19-D 29-D 39-B 49-C 10-B 20-A 30-C 40-A 50-D SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO PHÚ YÊN TRƯỜNG THPT PHẠM VĂN ĐỒNG ĐỀ MINH HỌA Đề có 6 trang KỲ THI TỐT NGHIỆP THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2019-2020 Môn: TIẾNG ANH Thời gian làm bài 60 phút, không kể thời gian phát đề Mã 401 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 1. A. watched B. practiced C. introduced D. cleaned Question 2. A. bamboo B. good C. foot D. cook Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 3. A. effort B. follow C. target D. reduce Question 4. A. advantaged B. minority C. experience D. education Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 5. It was in 1971 that transatlantic supersonic transportation became commercially availability. A B C D Question 6. Not only Laura's parents but also her husband think she should return to school A B C and finish her graduate degree. D Question 7. In an essay writing in 1779, Judith Sargeant Murray promoted the cause of A B C women's education. D Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 8. You’ll look more _________ if you wear a nice suit and a tie. A.respectable B. respectful C. respect D. respectably Question 9. You should look up the meaning of new words in the dictionary ___ misuse them. A.so that not to B. so not to C. so as not to D. so that not Question 10. Ms Drake expects _____ about any revision in her manuscript before it is printed. A.consulting B. being consulted C. to consult D. to be consulted Question 11. James had, _____, saved the manuscript of his first novel from the burning house. A.lastly B. at last C. lately D. at least Question 12. Don’t drive into that street. It is __________ one-way street. A.a B. an C. the D. X Question 13. By the end of this month, I __________ for this company for two years. A.have been working B. will work C. will be working D. will have been working Question 14. Betty is happy and ___________. She always looks on the bright side of life. A.confident B. honest C. flexible D. optimistic Question 15. My mother had to work 12 hours a day in a factory just to ____________. 1 A.make ends meet B. call it a day C. tighten the belt D. break the ice Question 16. I’m having __________ difficulty understanding what she means. A.great B. broad C. large D. full Question 17. After seeing the film “ Gone with the wind”, ________________. A.the book was read by many people. B. the book made many people want to read it. C. many people wanted to read the book. D. the reading of the book interested people. Question 18. The bad weather caused serious damage to the crop. If only it _____ warmer. A.has been B. had been C. was D. were Question 19. What my grandfather said ten years ago about my future career _____ to be true. A.turned down B. turned in C. turned out D. turned up Question 20. We are doing so well that we’ll soon have to ________ on new staff to help us. A.take B. keep C. pay D. hire Question 21. ___________ smoking is a causative factor of many diseases, there is not ban on tobaco advertising. A. However B. Although C. In spite of D. Therefore Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges Question 22. Ann: “ Let me wash the vegetables while you’re preparing the meat.” Mai: “ ____________” A. Good idea. I’ll do it for you B. No problem. C. Yes, please. But I can manage. D. OK. Thank you very much. Question 23. Alan: “ Would you mind posting this letter for me on the way to the shopping mall?” Hoa: “________________” A. No problem. Give it to me before I go. B. Yes. I posted it for you. C. Never mind. You don’t have to do it now. D. It is very kind of you to say so. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 24. In the end her neighbour decided to speak his mind. A.are given the right to B. say exactly what he thought C. say a few words D. have a chat Question 25. She is always diplomatic when she deals with angry students. A.outspoken B. tactful C. strict D. firm Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 26. However, how to make full use of these sources of energy is a question for researchers all over the world. A.complete B. imperfect C. partical D. hungry Question 27. Due to the efforts of conservationists and environmentalists, few people are unaware of the problems of endangered species. A.ignorant of B.well-informed of C. indifferent to D. adjustment to Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 28. It was wrong of you not to call the fire brigade at once. 2 A.Calling the fire brigade mus be done at once. B. The fire brigade was called at the wrong time. C. You should have called the fire brigade at once. D. You didn’t call the fire brigade early and it was wrong. Question 29. In the class of twenty, Jack is the third best student. A.Two students in the class are smarter than Jack. B.The class has only three smart students. C. Jack is not as smart as most of the other students. D.No other students in the class is as smart as Jack. Question 30. “Are you sorry for what you did?”, the mother said to her son. A. The mother told her son if you were sorry for what you had done. B. The mother asked her son if he was sorry for what you had done. C. The mother asked her son if he was sorry for what he had done. D. The mother asked her son if he was sorry for what he did. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 31. He was very sorry that he didn’t see Audrey on her trip to London. A.He greatly wished not seeing Audrey on her trip to London. B. He greatly wished he had not seen Audrey on her trip to London. C.He greatly regretted not to see Audrey on her trip to London. D. He greatly regretted not having seen Audrey on her trip to London. Question 32. Alice and Charles did not decide to move to a bigger house until after his birth of their second child. A.It was not until Alice and Charles had their second child did they decide to move to a bigger house. B. Not until Alice and Charles had their second child, they decided to move to a bigger house. C. Only when Alice and Charles had their second child did they decide to move to a bigger house. D.Only when Alice and Charles had their second child, they decided to move to a bigger house. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 33 to 37. How to live independntly is, probably, one of the questions that are most frequently asked by people, young and old. According to experts, there are a number of steps that people who want to become (33) ___________ should follow. Below are some of them. First, you should believe in yourself. That is the first and most important condition to make others believe in you. If you don’t have (34) _________ in yourself, you will always turn to others for help every time you have to make a decision. Believing in yourself will make you trust your own decisions, even if they completely go against someone else’s. Second, get your own information. You should watch and read the news from different sources. It’s important to read as much as possible, (35) ________ it is literature or daily newspapers. The information you get from reading will allow you to get both sides of every story before you form an opinion. Being well-informed will keep you from being a follower and will lead to more independent thought. (36)______, maintain solid friendships. You don’t have to reject people as friends to be independent. In fact, your independence is reinforced with good friends. When your friend needs someone to talk to, be there for them, and listen to their problems with sympathetic and understanding attitude. This way, you will not only help your friends, but their stories will help you to learn how to deal with similar situations (37) ___________ my come up you later in your life. 3 Question 33. A. independent Question 34. A. success Question 35. A. either Question 36. A. However Question 37. A. that B. independence B. confident B. whether B. Although B. which C. independable C. faith C. if C. Therefore C. what D.independently D. confide D. neither D. Moreover D. when Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 38 to 42. IN ONE CUBIC FOOT In any environment- forest, mountain, or water- you always see the big animals first: birds, mammals, fish. But under your feet, on land or in the water, there are many smaller organisms: insects, tiny plants, miniature sea creatures. They seem unimportant, but, in fact, these sea creatures and ground dwellers are “ the heart of life on the Earth”, says naturalist E.O. Wilson. Without them, our world would change dramatically. Most organisms on the Earth live on the ground or just below it. Here, they are not part of an important cycle. Plants and animals fall to the ground when they die. Later, tiny insects and other organisms break down the dead plant and animal material. This process eventually returns nutrients to the soil and gives plants energy. Plants can then help to maintain a healthy environment for humans and other animals. Despite their importance, scientists know very little about most ground organisms. To learn more, photographer David Liittschwager went to different place around the world, including a forest, a river, a mountain, and a coral reef. In each place, he put a green 12-inch cube on the ground or in the water. Then he and his team counted and photographed the organisms that lived in or moved through the cube. Often they discovered hundreds, some only a millimeter in size. “It was like finding little gems.” he says. In the coral reef in French Polynesia, he saw thousands of creatures in the cube and photographed 600. The team identified as many as possible, but it was difficult. Many of the animals they found were new species. Question 38. Another title of the passge could be _____________. A. Dangers to Ground Creatures B. The Importance of Tiny Organisms C. Saving Small Animals in Cubes D. The Life of Nutrients Question 39. The word “miniature” in paragraph 1 means _________________. A.very small B. very large C. very beautiful D. very important Question 40. The word “their” in paragraph 3 refers to _______________. A.scientists B. ground organisms C. cubes D. nutrients Question 41. All of the followings are true about Liittschwager and his team EXCEPT that ________. A. they went to various places in the world. B. they discovered numberous organisms in small sizes C. the examined cubes by putting them on the ground or in the water D. they did some experiments with the organisms Question 42. Why was it difficult to identify the creatures at the coral reef? A. Many were new to science. B.The water was cloudy. C. They were too small. D. Many of them looked the same. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50. Learning means acquiring knowledge or developing the ability to perform new behaviours. It is common to think of learning as something that takes place in school, but much 4 of human learning occurs outside the classroom, and people continue to learn throughout their lives. Even before they enter school, young children learn to walk, to talk, and to use their hands to manipulate toys, food, and other objects. They use all of their senses to learn about the sights, sounds, tastes, and smells in their environments. They learn how to interact with their parents, siblings, friends, and other people important to their world. When they enter school, children learn basic academic subjects such as reading, writing, and mathematics. They also continue to learn a great deal outside the classroom. They learn which behaviors are likely to be rewarded and which are likely to be punished. They learn social skills for interacting with other children. After they finish school, people must learn to adapt to the many major changes that affect their lives, such as getting married, raising children, and finding and keeping a job. Because learning continues throughout our lives and affects almost everything we do, the study of learning is important in many different fields. Teachers need to understand the best ways to educate children. Psychologists, social workers, criminologists, and other humanservice workers need to understand how certain experiences change people’s behaviours. Employers, politicians, and advertisers make use of the principles of learning to influence the behavior of workers, voters and consumers. Learning is closely related to memory, which is the storage of information in the brain. Psychologists who study memory are interested in how the brain stores knowledge, where this storage takes place, and how the brain later retrieves knowledge when we need it. In contrast, psychologists who study learning are more interested in behavior and how behavior changes as a result of a person’s experiences. There are many forms of learning, ranging from simple to complex. Simple forms of learning involve a single stimulus. A stimulus is anything perceptible to the senses, such as a sight, sound, smell, tough, or taste. In a form of learning known as classical conditioning, people learn to associate two stimuli that occur in sequence, such as lightning followed by thumder. In operant conditioning, people learn by forming an association between a behavior and its consequences (reward or punishment). People and animals can also learn by observation-that is, by watching others perform behaviors. More complex forms of learning include learning languages, concepts, and motor skills. Question 43. According to the passage, which of the following is learning in broad view comprised of? A. Acquisition of social and behavioural skills. B. Knowledge acquisition and ability development. C. Acquisition of academic knowledge. D. Knowledge acquisition outside the classroom. Question 44. The word “retrieves” in paragraph 4 is closest in meaning to ____________. A.generates B. recovers C. creates D. gains Question 45. Which of the following statements is NOT true according to the passage? A. Psychologists studying memory are concerned with how the stored knowledge is used. B. Psychologists studying memory are concerned with the brain’s storage of knowledge. C. Psychologists are all interested in memory as much as behaviours. D. Psychologists studying are interested in human behaviours. Question 46. According to the passage, what are children NOT usually taught outside the classroom? A. Literacy and calculation B. Life skills C. Interpersonal communication D. Right from wrong 5 Question 47. According to the passage, the study of learning is important in many fields due to _____________. A.the great influence of the on-going learning process B.the influence of various behaviours in the learning process C. the exploration of the best teaching methods D. the need for certain experiences in various areas Question 48. It can be inferred from the passage that social workers, employers, and politicians concern themselves with the study of learning because they need to __________. A.change the behaviours of the objects of their interest towards learning B.make the objects of their interest more aware of the importance of learning C. understand how a stimulus relates to the senses of the objects of their interest D. thoroughly understand the behaviours of the objects of their interest Question 49. Which of the following can be inferred about the learning process from the passage? A.It is more interesting and effective in school than that in life. B. It becomes less challenging and complicated when people grow older. C. It plays a crucial part in improving the learner’s motivation in school. D. It takes place more frequently in real life than in academic institutions. Question 50. The passage mainly discuss ___________. A.simple forms of learning B. practical examples of learning inside the classroom C. application of learning principles to formal education D. general principles of learning *** THE END*** 6 SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO PHÚ YÊN TRƯỜNG THPT PHẠM VĂN ĐỒNG ĐỀ MINH HỌA Đề có 6 trang KỲ THI TỐT NGHIỆP THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2019-2020 Môn: TIẾNG ANH Thời gian làm bài 60 phút, không kể thời gian phát đề Mã 401 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 1. A. watched B. practiced C. introduced D. cleaned Question 2. A. bamboo B. good C. foot D. cook Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 3. A. effort B. follow C. target D. reduce Question 4. A. advantaged B. minority C. experience D. education Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 5. It was in 1971 that transatlantic supersonic transportation became commercially availability. A B C D (available) Question 6. Not only Laura's parents but also her husband think she should return to school A B (thinks) C and finish her graduate degree. D Question 7. In an essay writing in 1779, Judith Sargeant Murray promoted the cause of A B (written) C women's education. D Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 8. You’ll look more _________ if you wear a nice suit and a tie. A.respectable B. respectful C. respect D. respectably Question 9. You should look up the meaning of new words in the dictionary ___ misuse them. A.so that not to B. so not to C. so as not to D. so that not Question 10. Ms Drake expects _____ about any revision in her manuscript before it is printed. A.consulting B. being consulted C. to consult D. to be consulted Question 11. James had, _____, saved the manuscript of his first novel from the burning house. A.lastly B. at last C. lately D. at least Question 12. Don’t drive into that street. It is __________ one-way street. A.a B. an C. the D. X Question 13. By the end of this month, I __________ for this company for two years. A.have been working B. will work C. will be working D. will have been working Question 14. Betty is happy and ___________. She always looks on the bright side of life. A.confident B. honest C. flexible D. optimistic Question 15. My mother had to work 12 hours a day in a factory just to ____________. 1 A.make ends meet B. call it a day C. tighten the belt D. break the ice Question 16. I’m having __________ difficulty understanding what she means. A.great B. broad C. large D. full Question 17. After seeing the film “ Gone with the wind”, ________________. A.the book was read by many people. B. the book made many people want to read it. C. many people wanted to read the book. D. the reading of the book interested people. Question 18. The bad weather caused serious damage to the crop. If only it _____ warmer. A.has been B. had been C. was D. were Question 19. What my grandfather said ten years ago about my future career _____ to be true. A.turned down B. turned in C. turned out D. turned up Question 20. We are doing so well that we’ll soon have to ________ on new staff to help us. A.take B. keep C. pay D. hire Question 21. ___________ smoking is a causative factor of many diseases, there is not ban on tobaco advertising. A. However B. Although C. In spite of D. Therefore Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges Question 22. Ann: “ Let me wash the vegetables while you’re preparing the meat.” Mai: “ ____________” A. Good idea. I’ll do it for you B. No problem. C. Yes, please. But I can manage. D. OK. Thank you very much. Question 23. Alan: “ Would you mind posting this letter for me on the way to the shopping mall?” Hoa: “________________” A. No problem. Give it to me before I go. B. Yes. I posted it for you. C. Never mind. You don’t have to do it now. D. It is very kind of you to say so. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 24. In the end her neighbour decided to speak his mind. A.are given the right to B. say exactly what he thought C. say a few words D. have a chat Question 25. She is always diplomatic when she deals with angry students. A.outspoken B. tactful C. strict D. firm Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 26. However, how to make full use of these sources of energy is a question for researchers all over the world. A.complete B. imperfect C. partical D. hungry Question 27. Due to the efforts of conservationists and environmentalists, few people are unaware of the problems of endangered species. A.ignorant of B.well-informed of C. indifferent to D. adjustment to Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 28. It was wrong of you not to call the fire brigade at once. 2 A.Calling the fire brigade mus be done at once. B. The fire brigade was called at the wrong time. C. You should have called the fire brigade at once. D. You didn’t call the fire brigade early and it was wrong. Question 29. In the class of twenty, Jack is the third best student. A.Two students in the class are smarter than Jack. B.The class has only three smart students. C. Jack is not as smart as most of the other students. D.No other students in the class is as smart as Jack. Question 30. “Are you sorry for what you did?”, the mother said to her son. A. The mother told her son if you were sorry for what you had done. B. The mother asked her son if he was sorry for what you had done. C. The mother asked her son if he was sorry for what he had done. D. The mother asked her son if he was sorry for what he did. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 31. He was very sorry that he didn’t see Audrey on her trip to London. A.He greatly wished not seeing Audrey on her trip to London. B. He greatly wished he had not seen Audrey on her trip to London. C.He greatly regretted not to see Audrey on her trip to London. D. He greatly regretted not having seen Audrey on her trip to London. Question 32. Alice and Charles did not decide to move to a bigger house until after his birth of their second child. A.It was not until Alice and Charles had their second child did they decide to move to a bigger house. B. Not until Alice and Charles had their second child, they decided to move to a bigger house. C. Only when Alice and Charles had their second child did they decide to move to a bigger house. D.Only when Alice and Charles had their second child, they decided to move to a bigger house. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 33 to 37. How to live independntly is, probably, one of the questions that are most frequently asked by people, young and old. According to experts, there are a number of steps that people who want to become (33) ___________ should follow. Below are some of them. First, you should believe in yourself. That is the first and most important condition to make others believe in you. If you don’t have (34) _________ in yourself, you will always turn to others for help every time you have to make a decision. Believing in yourself will make you trust your own decisions, even if they completely go against someone else’s. Second, get your own information. You should watch and read the news from different sources. It’s important to read as much as possible, (35) ________ it is literature or daily newspapers. The information you get from reading will allow you to get both sides of every story before you form an opinion. Being well-informed will keep you from being a follower and will lead to more independent thought. (36)______, maintain solid friendships. You don’t have to reject people as friends to be independent. In fact, your independence is reinforced with good friends. When your friend needs someone to talk to, be there for them, and listen to their problems with sympathetic and understanding attitude. This way, you will not only help your friends, but their stories will help you to learn how to deal with similar situations (37) ___________ my come up you later in your life. 3 Question 33. A. independent Question 34. A. success Question 35. A. either Question 36. A. However Question 37. A. that B. independence B. confident B. whether B. Although B. which C. independable C. faith C. if C. Therefore C. what D.independently D. confide D. neither D. Moreover D. when Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 38 to 42. IN ONE CUBIC FOOT In any environment- forest, mountain, or water- you always see the big animals first: birds, mammals, fish. But under your feet, on land or in the water, there are many smaller organisms: insects, tiny plants, miniature sea creatures. They seem unimportant, but, in fact, these sea creatures and ground dwellers are “ the heart of life on the Earth”, says naturalist E.O. Wilson. Without them, our world would change dramatically. Most organisms on the Earth live on the ground or just below it. Here, they are not part of an important cycle. Plants and animals fall to the ground when they die. Later, tiny insects and other organisms break down the dead plant and animal material. This process eventually returns nutrients to the soil and gives plants energy. Plants can then help to maintain a healthy environment for humans and other animals. Despite their importance, scientists know very little about most ground organisms. To learn more, photographer David Liittschwager went to different place around the world, including a forest, a river, a mountain, and a coral reef. In each place, he put a green 12-inch cube on the ground or in the water. Then he and his team counted and photographed the organisms that lived in or moved through the cube. Often they discovered hundreds, some only a millimeter in size. “It was like finding little gems.” he says. In the coral reef in French Polynesia, he saw thousands of creatures in the cube and photographed 600. The team identified as many as possible, but it was difficult. Many of the animals they found were new species. Question 38. Another title of the passge could be _____________. A. Dangers to Ground Creatures B. The Importance of Tiny Organisms C. Saving Small Animals in Cubes D. The Life of Nutrients Question 39. The word “miniature” in paragraph 1 means _________________. A.very small B. very large C. very beautiful D. very important Question 40. The word “their” in paragraph 3 refers to _______________. A.scientists B. ground organisms C. cubes D. nutrients Question 41. All of the followings are true about Liittschwager and his team EXCEPT that ________. A. they went to various places in the world. B. they discovered numberous organisms in small sizes C. the examined cubes by putting them on the ground or in the water D. they did some experiments with the organisms Question 42. Why was it difficult to identify the creatures at the coral reef? A. Many were new to science. B.The water was cloudy. C. They were too small. D. Many of them looked the same. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50. Learning means acquiring knowledge or developing the ability to perform new behaviours. It is common to think of learning as something that takes place in school, but much 4
- Xem thêm -