Tài liệu Bộ đề thi học sinh giỏi tiếng anh 9 có đáp án

  • Số trang: 106 |
  • Loại file: DOC |
  • Lượt xem: 4054 |
  • Lượt tải: 8
dangvantuan

Tham gia: 02/08/2015

Mô tả:

BỘ ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH 9 (có đáp án chi tiết) Thành phố Hồ Chí Minh PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HUYỆN HOẰNG HÓA ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9 Năm học: 2011 – 2012 MÔN THI: TIẾNG ANH Ngày thi: 06/12/2011 Thời gian: 150 phút (Không kể thời gian giao đề) (Đề thi này gồm 04 trang) Question 1: Phonetics A- Choose the word whose underlined part is differently from that of the others. 1. A- death B- cream C- ready D- peasant 2. A- used B- worked C- watched D- practiced 3. A- chemistry B- prepare C- receive D- degree B- Choose the word whose main stress partern is placed differently from the others. 1. A. background B. career C. secondary D. private 2.A. design B. prefer C.mention D. inspire Question 2: Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence. 1. You will be surprised at how...............John is in French after a year. A. fluently B. fluent C. fluency D.influence 2. I am afraid this vase is anything but antique. In fact, it is ............... A. pointless B.worthless C.meaningless D.hopeless 3. When I was a child, .............. the violin. A. I was playing B. I am playing C.I have played D.I played 4. Should all motorcyclists be ................to wear helmets ? A.interested B. dangerous C.impressed D. compulsory 5. Sarah didn’t hear the phone. She ................. A. sleeps B. slept C. used to sleep D.was sleeping 6. - Can’t we do something about the situation? – Something..............right now. A.is doing B.is done C.is being done D. has been done 7. We rarely see each other anymore. A. sometimes B.occasionally C.frequently D.seldom 8. She got ..............as soon as the clock went................. A.over/on B. up/out C.up/off D.on/off 9. Vietnam is a rice-..........country. A.export B.exported C.exporting D.exports 10. Let’s go swimming, ....? The weather is beautiful today. A.shall we B.don’t we C. will you D. won’t you 11. Hoa prefers colorful dances in Thailand..........shadow puppet shows in Indonesia. A.to B. than C.as D.for 12. Do you know when .............. ? A. did Thomas Edison born B. was Thomas Edison born C. Thomas Edison was born D. born was Thomas Edison 13. ............... seeing beautiful sites, visitors can enjoy traditional food. A. According to B. Apart C. Together D. As well as 14. Uncle Ho was born .................... A. at 1890, in May B.on May, 1890 15. People in Asia often drink................. A.some tea B. the tea C.1890, at May D.in May, 1890 C. tea D. many tea Question 3: Supply the correct form of the words in the brackets to complete the sentences below. 1. Trinh Cong Son is one of the most well-known ________ in Vietnam. (music) 2. They live in a ________ area in the North-east of the country. (mountain) 3. The Internet has________developed in every field. (increase) 4. His sudden ________ must be a shock to your family. (die) 5. When she was young, Mrs Nhung wanted to be an________ (act) 6. The scouts also help the ________ and street children. (old) 7. It was very ________ of you to leave the medicine where the children could get it. (care) 8. The company will invest 2 million dollars to ________its factories (modern) 9. You don’t have to do that work. In other words, it’s ________ for you. (necessity) 10. Is there anything ________ on TV tonight? (interest) Question 4: Supply the correct form of the verbs in the brackets to complete the sentences below. 1. Minh (know) a little English, so he wishes he (can) speak it fluently. 2. I (have) my car (steal) when I parked it in the street. 3. Whenever we meet, we stop (talk). 4. Nothing (do) since I (move) here. 5. Listen to those people! What language they (speak)? 6. To avoid (recognise), the movie star wore dark glasses when he (go) out. Question 5 : Fill in each blank with one suitable preposition. 1. The passage was written ________ English. 2. Vietnamese women usually wear the Aodai, sometimes ________work, and especially ________ special occasions. 3. She raised no objection ________ going back to London. 4. Famous designers often make their own styles________ clothes ________ their own labels ________ them. 5. Since graduating ________ school, he has got very interested ________ environmental issues. 6. Let’s look these new words ________ in a dictionary. Question 6: Each sentence below has one mistake, find and correct it. 1. We took part in a six-hours journey to the eastern coast. 2. There are a little activities that we can do after the meeting. 3. The boy spoke English too fast that I couldn’t understand what he meant. 4. Different kinds of newspapers are arranging on the shelves. 5. You’ll get used to drive on the left when you come to live in Great Britain. 6. They left for Hanoi in a beautiful morning. 7. These windows are very dirty. They need to clean immediately. 8. I found a lot of mans shouting outside the stadium. 9. Uncle John said that he would go to Nha Trang tomorrow. 10. Wearing casually clothes like jeans and T-shirts, students feel more comfortable. Question 7: Read the text carefully and choose the correct answer (A, B, C or D) REBECCA STEVENS Rebecca Stevens was the first woman to climb Mount Everest. Before she went up the highest mountain in the world, she was a journalist and lived in a small apartment in south London. In 1993, Rebecca left her job and her family and travelled to Asia with some other climbers. She found that life on Everest is hard. “You must carry everything on your back,” she explained, “so you can only take things that you will need. You can’t wash on the mountain, and in the end I didn’t even take a toothbrush. I am usually a clean person but there is no water, only snow. Water is very heavy so you only take enough to drink!” When Rebecca reached the top of Mount Everest on May 17 th 1993, it was the best moment of her life. Suddenly she became famous. Now she is writing a book about the trip and people often ask her to talk about it. She has a new job too, on a science program on TV. Rebecca is well-known today and she has more money, but she still lives in the little apartment in south London among her pictures and books about mountains! 1. Rebecca went to Everest with ............. A. her family B. her husband C. a climbing group D. no one 2. Rebecca didn’t take much luggage because she ................... A. didn’t have many things B. had a bad back C. was too weak D. had to carry it herself. 3. Rebecca didn’t wash on Everest because ......... A. it was too cold B. there was not enough water C. she is a dirty person D. she didn’t like it 4. Rebecca became famous when she ........ A. got to the highest place in the world B. wrote a book about her trip C. was on a television program D. appeared in newspapers. 5. After her trip, Rebecca .... A. earned the same money B. stayed in the same apartment C. did the same job D. bought a bigger house Question 8: Complete the text below by filling the blanks with the suitable words. For many people, travelling by plane is an exciting experience. Others, however, find the whole idea quite terrifying, (1) ________flying is no more dangerous (2) ________ any other form of travel and some experts say it is considerably safer. It is known, however, that most accidents occur (3) ________ take-off and landing when a (4) ________ decisions are vitally important. The people (5) ________job is to look (6) ________ the passengers – the stewards andstewardesses – play an important part in helping passengers to (7) ________ safe and comfortable. In deed for many passengers being (8) ________ such care of is all parts of the total experience. (9) ________ other form of travel involves waiting on people in quite the same (10) ________, with food, drink, newspapers, magazines, music and even video films. Question 9: Rewrite the following sentences, beginning as showns, so that the meaning stays the same. 1. He has just sold his old car.  His..................................................................................................... 2. He spends an hour a day looking after the dog. Looking............................................................................................... 3. You will catch a cold if you don’t keep your feet dry Unless................................................................................................ 4. He grows up more. He is more intelligent. The more........................................................................................... 5. Mr. John is a better driver than Mr. Pike. Mr Pike can’t ...................................................................................... 6. When he is asked about his past, he hates it. He hates ............................................................................................ 7. “If I were you, I wouldn’t attend this course.” Lan said to me.  Lan advised ........................................................................................... 8. Although Macy was sad at losing the contest, she managed to smile. In spite.............................................................................................. 9. It is a pity that the weather isn’t fine today.  I wish .............................................................................................. 10. Walking in the rain gives my pen pal pleasure. My pen pal.......................................................................................... Question 10: Use the words given to the complete the sentences. 1. I/ not/ see/ grandfather/ since / I / leave / school. 2. He / can’t / go / work/ bike / because / he / live / far / factory. 3. exercises / too difficult / students/ do / without / make / mistakes. 4. English / French / speak / Canada. 5. If / Bob/ have / a lot / money / he / buy / car / and / travel/ around / world. Question 11: Write a paragragh of about from 80 to 100 words to say about the importance of English in our life. THE END Sửa lỗi sai: Ex4: 1. Because not food is as nutritious for a baby as its mother's milk, many women are returning to the practice of breast feeding. 2. There are many different ways of comparing the economy of one nation with those ofanother. 3. Until diamonds are cut and polished, they just like look small-grey stones. 4. I wish I have a car. It would make life so much easier. 5. Will you like something to eat? 6. Harvey never pays his bills on time, and his brother does too. 7. Drug addiction has resulted of many destroyed careers, and expulsions from school or college. 8. The train was supposed arriving at 11.30, but it was an hour late. 9. I don't like people told me what to do. 10. For more than 450 years, Mexico City has been the economic, culture, and political center of the Mexican people. PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HUYỆN HOẰNG HÓA ĐÁP ÁN ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI Năm học: 2011-2012 Môn: Tiếng Anh Ngày thi: 06/12/2011 Thời gian: 150 phút Thang điểm 20. Tổng điểm các câu, các phần làm đúng Điểm bài thi = 5 Question 1: (5 pts) A. 1. B 2. A 3. A B. 1. B 2. C Question 2: (15 pts ) 1. B 2. B 3.D 4.D 5.D 6.C 7.D 8.C 11.A 12.C 13. D 14. D 15. C Question 3: (10 pts) 9.C 10. A 1. musicia ns 2. mountai nous 3. increasi ngly 4. death 5. actress 6. elderly 7. careless 8. moderni ze 9. unneces sary 10. interesti ng Question 4: (10 pts) 1. knows/could 2. had/stolen 3. to talk 4. has been done/ moved 5. are...speaking 6. being recognized/ went Question 5: (10 pts) 1. in 2. at/on 3. to 4. of/ with/on 5. from/ in 6. up Question 6: (10 pts) (Tìm ra lỗi và sửa đúng được 1 điểm, nếu chỉ tìm ra lỗi được 0.5 điểm ) 1. six-hours six-hour 2. a little  a few 3. too  so 4. arranging  arranged 5. drive  driving 6. in  on 7. to clean  to be cleaned/ cleaning 8. mans  men 9. tomorrow  the next day/ the following day/ the day after 10. casually  casual Question 7: (5 pts) 1.C 2.D 3.B 4.A 5.B Question 8: (10 pts) 1. although/though 2. than 3. during 4. pilot’s 5. whose 6. after 7. feel 8. taken 9. No 10. way Question 9: (10 pts) 1. His old car has just been sold. 2. Looking after the dog takes him an hour a day. 3. Unless you keep your feet dry, you will catch a cold . or Unless you don’t keep your feet, you won’t catch a cold. 4. The more he grows up, the more intelligent he is. 5. Mr Pike can’t drive as well as Mr John. 6. He hates being asked about his past. 7. Lan advised me not to attend that/the course. 8. In spite of being sad at losing the contest, she managed to smile. In spite of Macy’s sadness at losing the contest, she managed to smile. In spite of the fact that Macy was sad at losing the contest, she managed to smile. 9. I wish the weather were fine today. 10. My pen pal enjoys/likes/ is interested in walking in the rain. Question 10: (5 pts): 1. I haven’t seen my grandfather since I left school. 2. He can’t go to work by bike because he lives far (away)from the/ his factory. 3. The/ These/ Those exerecises were/are difficult for the students to do without making mistakes. 4. English and French are spoken in Canada. 5. If Bob has a lot of money, he will buy a car and travel around the world. Or If Bob had a lot of money, he would buy a car and travel around the world. Question 11: (10 pts) - Phải kÓ ra được tầm quan trọng của Tiếng Anh cũng như việc học Tiếng Anh. - Câu, từ phải đúng chính tả, ngữ pháp. - Trình bày sạch, đẹp. - Viết đúng quy định của đề bài. Question 7: (5 pts) 1.C 2.D Question 8: (10 pts) 1.although/though 2.than 3.during 4.pilot’s 5.whose 6.after 7.feel 8.taken 9.No 10.way 3.B 4.A 5.B PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO HUYỆN BÁ THƯỚC KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2011 - 2012 ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH ( Thời gian làm bài 150 phút, đề thi gồm 5 trang ) Question I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) 1. A. clear B. hear C. pear D. gear 2. A. buses B. clothes C. bridges D. watches 3. A. bone B. gone C. alone D. cyclone 4. A. teenage B. luggage C. manage D. damage 5. A. laughed B. coughed C. increased D. closed Question II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. (5.0 point) 1. A. occasion B. religion C. federation D. collection 2. A. compulsory B. convenient C. correspond D. communicate 3. A. scenery B. dormitory C. minority D. territory 4. A. destroy B. visit C. control D. appear 5. A. adjective B. advance C. advise D. advisable Question III. Choose the word or phrase that best completes the sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (20 points) 1. It rained heavily last night, ……..…….we decided to stay at home. A. because B. therefore C. so D. however 2. “Do your work quietly” Mr.Oman told his class "I will be back …… a few minutes" A. by B. until C. in D. for 3. She hates ……… ……………fun of. A. making B. to make C. being made D. be made 4. In order to ....................with his studies he worked through the summer. A. take on B. catch on C. catch up D. take up 5. I wish I …………………. in the countryside right now. A. were B. am C. was D. would be 6. He used to …………his living by delivering vegetables to city hotels. A. gain B. earn C. get D. make 7. What does " mother tongue" mean? A. Your mother's language. B. Body language C. Your native language D. Foreign language. 8. Our students have to wear school uniform on Monday, ……………..? A. haven't we B. have we C. don't they D. do they 9. Would you mind if I …………… your calculator? A. borrow B. borrowed C. borrowing D. to borrow 10. ……… you save money, you'll never be able to buy a new car. A. If B. Unless C. Although D. Despite 11. The Boing 747 is …………….. the Boing 707. A. big B. bigger C. the biggest D. as big as 12. My classmates didn't go to school yesterday. Neither …………….. A. I did B. did I C. went I D. I went 13. He went to see a movie ……..."Spiderman" A. calls B. calling C. called D. call 14. It's time you …………. home ………………. school. A. left/ to B. to leave/ for C. leaved/ to D. left/ for 15. He speaks ……… good English that it is a pleasure to talk with him. A. so B. very C. such a D. such 16. She said she................14 the following week. A. was B. will be C. would be D. is 17. Phuong is a good friend of ............................ A. me B. I am C. mine D. my 18. I’m going to wait for you until you...................................your work. A. will finish B. finish C. have finished D. finished 19. She’d like to have............................because she lives alone. A. money B. company C. colleague D. love 20. Can you speak English ? - Just................................ A. a few B. few C. a little D. little Question IV. There is a mistake in the underlined parts of each sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (5.0 points) 1. The holiday was very disappointing, so they decided to ask about their money back. A B C D 2. If you want to attend the course, you must pass the speaking test first. A B C D 3. With interactive TV, viewers can be able to ask questions about the A B C show by using their remote controls. D 4. The ao dai is the traditional dress of Vietnamese women. It consists of a long silk tunic that is slit on the side and worn over loose pants. A B C D 5. The landlady wanted to know what sort of carpet I want to replace. A B C D Question V. Supply the correct form of the words in capital. (5.0 point) 1."Time of our lives" was the .............song of the World Cup 2006. OFFICE 2. When we took an exam last year, we met a very strict .................. EXAM 3. After taking an aspirin, her headache ..................................... APPEAR 4. My teacher usually ...................... me to take part in the IOE. COURAGE 5. I find this piece of music very ................................................ REST Question VI. Give the correct form of the verbs in the brackets. (8.0 points) 1. The ao dai (mention) ………….. …….. in poems and songs for centuries. 2. He wishes that he (be)…………… ...…… a famous designer one day. 3. People always (blame) ………….their circumstances for what they are. 4. They didn’t permit (camp) ………….......................………..in this wood. 5. She locked the door so as (not disturb) ……… ...................…………… 6. Mrs White (walk)………….. home from work when she (see)…............. the child fall off the bridge. 7. The car needs (repair)………. It (buy)……..……….. two years ago. 8. I was just about (leave) ……………the office when the phone rang. Question VII. Complete the passage below by choosing the most suitable word. (10 points) The Nobel Prize was founded by a……….… (1) inventor, Alfred Nobel. He was born in Stockholm, Sweden, in 1833. His father was …………(2) an inventor. Under his influence, the young Nobel was very eager to ……………(3) his knowledge. Unfortuntely, Nobel, as a child he didn’t ………….……(4) a school. As a…….(5), his father had his school lessons……(6) by a private………….(7) so he learned…………(8) to read and write at home. Nobel felt curious (9)…… everything whenever he had a problem, he would study …….(10) he could understand it throughly. He would do an experiment over and over again in his library until he finally invented explosive. 1. A. Swedish B. Spanish C. English D. British 2. A. even B. only C. still D. also 3. A. enable B. equal C. enrich D. enter 4. A. go B. arrive C. come D. attend 5. A. cause B. reason C. fact D. result 6. A. taught B. studied C. instructed D. learnt 7. A. professor B. teacher C. headmaster D. tutor 8. A. what B. which C. how D. why 9. A. at B. for C. about D. to 10. A. toward B. until C. when D. while Question VIII. Read this passage carefully and then choose the best answers to the questions below by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols, and gestures may be found in every known culture. The main function of a signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, as for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign or a barber pole conveys meaning quickly and more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver’s cultural perceptions. In some cultures, applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages. Although signals, signs, symbols, and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based on speech. Radio, television, and the telephone are only a few. 1. Which of the following would be the best title for the passage? A. Signs, Signals, and Symbols B. Gestures C. Communication D. Speech 2. What does the author say about speech? A. That it is the only true form of communication. B. That it is dependent upon the advances made by inventors. C. That it is necessary for communication to occur. D. That it is the most advanced form of communication. 3. Applauding was cited as an example of A. a sign B. a signal C. a symbol D. a gesture 4. Why were the telephone, radio, and TV invented? A. Because people were unable to understand signs, symbols, and signals. B. Because people wanted to communicate across long distances. C. Because people believed that signals, and symbols were obsolete. D. Because people wanted new forms of entertainment. 5. It may be concluded from this passage that A. signals, signs, symbols, and gestures are forms of communication. B. symbols are very easy to define and interpret. C. only some cultures have signals and symbols. D. waving and handshaking are not related to culture. Question IX. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before it. (10 points) 1. Although his leg was broken, he managed to get out of the car.  In spite…………………………………………………………………… 2. Your brother is the most punctual person I’ve ever met.  I’ve ………………………………………………..………………….… 3. You remembered to post the letter, didn’t you?  You didn’t ……………………………………………………………..? 4. Nam and his family went on a trip to their home village for two days.  Nam and his family had.………………………………………………….. 5. A laptop is very necessary for me but it’s a pity I don’t have it now.  I wish……………………………………….…………………….… 6. Their teacher is making them study hard.  They are ………………………………………………………………. 7. The friendliness of Thanh Son people made an impression on the visitors.  The visitors………………………..……….……………………………… 8. Unless she hurries, she will miss the train.  If ………………………………………………….……….…………… 9. “ Where are you working now, John?” Peter said. Peter wanted…………………………………………………………... 10. She’ll never forget seeing her boy friend at the first time.  Seeing her boy friend at the first time will always……………………… Question X. Make all the changes and additions if necessary to make meaningful sentences. (7 points) 1. These exercises/ too difficult/ students/ do/ without/ mistakes. .................................................................................... ............................................. 2. brother/ wish/ that/ can speak English/ fluent/ as/ native speaker. ... .............................................................................................................................. 3. We / not use / wear / jeans / when / study / primary school. ................................................................... ............................................................. 4. sister / wear / new skirt / only twice / since / she / buy / it. ...................................................................... .......................................................... 5. If / you / want / lose weight / you / shouldn’t / eat / too much/ fatty food . ........................................................................ ....................................................... 6. It/ advisable/ that children/ learn/ write/ not use/ ball point pens. ................................................................................................................................ 7. The air/ full/ dust/ because/ roads/ repair. ............................................................................................ .................................... PHÒNG GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO HUYỆN BÁ THƯỚC KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 CẤP HUYỆN NĂM HỌC 2011 - 2012 ĐÁP ÁN MÔN: TIẾNG ANH ( Thời gian làm bài 150 phút ) Question I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) 1. C. pear 2. B. clothes 3. B. gone 4. A. teenage 5. D. closed Question II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. (5.0 pointS) 1. C. federation 2. C. correspond 3. C. minority 4. B. visit 5. A. adjective Question III. Choose the one word or phrase that best completes the sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (20 points ) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 C C C C A B C C B B 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 D B C D D C C C B C Question IV. There is a mistake in the underlined parts of each sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (5.0 points) 1. D 2. D 3. B 4. C 5. D Question V. Supply the correct form of the words in capital. (5.0 points) 1. OFFICIAL 2. EXAMINER 3. DISAPPEARED 4. ENCOURAGES 5. RESTFUL Question VI. Give the correct form of the verb in brackets. (8.0 points) 1. has been mentioned 2. would be 3. are always blaming 4. camping 5. not to be disturbed 6. was walking/ saw 7. repairing ( to be repaired)/ was bought 8. to leave Question VII. Complete the passage below by choosing the most suitable word. (10 points) 1. A. Swedish 2. D. also 3. C. enrich 4. D. Attend 5. D. result 6. A. taught 7. D. tutor 8. C. how 9. C. about 10. B. until Question VIII. Read this passage carefully and then choose the best answers to the questions below by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5.0 points) 1. D. Speech 2. D. That it is the most advanced form of communication. 3. C. a symbol 4. B. Because people wanted to communicate across long distances. 5. A. signals, signs, symbols, and gestures are forms of communication. Question IX. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before it. (10 points) 1. In spite of his broken leg, he managed to get out of the car. (In spite of the fact that his leg was broken, he managed to get out of the car) 2. I’ve never met a more punctual person than your brother. 3. You didn’t forget to post the letter, did you? 4. Nam and his family had a two- day trip to their home village. 5. I wish I had a laptop. 6. They are being made to study hard by their teacher. 7. The visitors were impressed by the friendliness of Thanh Son people 8. If she doesn’t hurry, she will miss the train. 9. Peter wanted to know where John was working then. 10. Seeing her boy friend at the first time will always stay in her memory. Question X. Make all the changes and additions if necessary to make meaningful sentences. (7 points) 1. These exercises are (were) too difficult for the students to do without (any) mistakes. 2. My brother wishes that he could speak English as fluently as a native speaker. 3. We did not use to wear jeans when we studied at primary school. 4. My sister has worn her new skirt only twice since she bought it. 5. If you want to lose weight, you shouldn’t eat too much fatty food. 6. It is advisable that children who are learning to write shouldn’t use ball point pens. (It is advisable that children learning to write shouldn’t use ball point pens) 7. The air is full of dust because the roads are being repaired. Tổng điểm các câu đúng Điểm bài thi = Phßng gi¸o dôc & ®µo t¹o HuyÖn Ho»ng Ho¸ §Ò thi häc sinh giái líp 9 cÊp huyÖn Năm học 2010- 2011 M«n thi: tiÕng anh Ngày thi: Thời gian: 120 phút ( Không kể thời gian giao đề) (Đề thi gồm 3 trang) Question 1: Pronunciation A/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 1. A. rather B. although C.ethnic D. without 2. A. hobby B. deny C. poetry D. primary 3. A. played B. called C. examined D. decided B/ Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others. 1. A. compulsory B. convenient C.correspond D. communicate 2. A. carrer B.teacher C. writer D. worker Question 2: Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence. 1 ............. you do better work than this, you won’t pass the exam. A. Although B. If C. Unless D. When 2. He spent all the money he had won ............. new clothes. A. on B. for C. with D.from 3. I have never ............. any experience of living in the country. A. had B. wished C. done D. made 4. Don’t you get tired .......... watching every night ? A. with B. by C. of D. at 5. I’m very busy at the moment so it may take a ............... time to answer your letter A. little B. few C. small D. some 6. There was nothing special about him ............. from his flowery tie. A. but B. except C. other D. apart 7. I had to wear ............ uniform when I worked in the hotel. A. a B. some C. any D. an 8. He likes to sit ........... the river and fish. A. at B. next C. beside D. along 9. Take this road and you will .............. at the hotel in five minutes. A. come B. arrive C. find D. reach 10. His child has never told lies, ............? A. hasn’t he? B. did he? C. has he? D. was he? Question 3: Supply the correct form of the verbs in the brackets. 1. The Sun (rise) in the East. Look! It (rise) now 2. Mary (travel) to Vietnam 3 times ? 3. The children prefer (watch) TV to (read) books 4. You (be) late for work if you (not get) up early. 5. The Aodai (mention) in poems and songs for centuries and nowdays they (wear) by many Vietnamese women at work. 6. I’ d rather you (not tell) him what I told you. Question 4: Supply the correct form of the words in the brackets. 1. You must be .................when you drive a car (care) 2. It’s .............of you to cheat in the exam. (honest) 3. I’m Chinese. What’s your ....................? (nation) 4. Should English be a ............ foreign language in our country? (compel) 5. He cut himself and it’s ...................quite badly (blood) 6. .............., their parents died when they were kids (fortune) 7. Ba’s sense os humor .............him from other students (distinct) 8. We have had a lot of ............ from customers today (complain) 9. HoChiMinh is the ................... City in Vietnam (big) 10. The Internet has ............. developed in every field. (increase) Question 5: Fill in the blanks with the suitable prepositions. 1. Today young generation is still fond ..... wearing jeans 2. Sales of Aodai went ......... and the shopkeepers got a lot of money 3. Mr Nam isn’t here at the moment. He’ll be back ..... a few minutes 4. I was really impressed ............... the beauty of the countryside 5. They suffer ................. a lack of confidence 6. I am extremely grateful ............ all the teachers .......... their help 7. This red shirt is different ............... that blue one 8. It’s very good ........you to help your friends............... their homework. Question 6: Read the passage and choose the best answer. It is very important to have healthy teeth. Good teeth help us to chew our food. They also help us to look nice. How does a tooth go bad? The decay begins in a little crack in the enamed covering of the tooth. This happens after germs and bits of food have collected there. Then the decay slowly spreads inside the tooth. Eventually, poison goes into blood, and we may feel quite ill. How can we keep our teeth healthy?. Firstly, we ought to visit our dentist twice a year. He can fill the small holes in our teeth before they destroy the teeth. He can examine our teeth to check that they are growing in the right way. Unfortunately, many people wait until they have toothache before they see a dentist. Secondly, we should brush our teeth with a toothbrush and fluoride toothpaste at least twice a day- once after breakfast and once before we go to bed. We can also use wooden toothpicks to clean between our teeth after a meal. Thirdly, we should eat food that is good for our teeth and our body: milk, cheese, fish, brown bread, potatoes, red rice, raw vegetables and fresh fruit. Chocolate, sweets, biscuits and cakes are bad, especially when we eat them between meals. They are harmful because they stick to our teeth and cause decay. 1. Good teeth help us to ................ A. be nice B. have a good eyesight. C. chew our food D. be important 2. When food and germs collect in a small crack, our teeth ............ A. become hard B. begin to decay. C. send poison into the blood. D. makes us feel quite ill. 3. A lot of people visit a dentist only when .............. A. their teeth grow properly B. they have holes in their teeth C. they have toothache D. they have brushed their teeth. 4. We ought to try clean our teeth ............... A. once a day B. at least twice a day C. between meals D. before breakfast. 5. We shouldn’t eat a lot of ............... A. red rice C. fish B. fresh fruit D. chocolate. Question 7: Use the following sets of words and phrases to write complete sentences. 1. When / I /arrive / the students / already gone / class. 2. boss / ask / me / work overtime 3. I / promise /do so / and / have to keep / promise 4. Manager / get long well with/ employees. 5. Teachers always / make / children / stay in / seats. Question 8: Rewrite the sentences below beginning as shown, so that the meaning stays the same. 1. “ Please turn down the radio for me ”, said my mother My mother asked .................................................................................. 2. Mathew is not old enough to join the dancing club Mathew is ............................................................................................ 3. If she doesn’t hurry, she’ll miss the last train Unless................................................................................................. 4. Mr Peter lives in a small house and he doesn’t like it Mr Peter wishes ...................................................................................... 5. It was such rotten meat that I threw it away The meat ............................................................................................. 6. She grows up more. She is more beautiful The more.............................................................................................. 7. I have never read such a romantic story This is ................................................................................................. 8. Noone has lived in that house for years That house ........................................................................................... 9. My English friend finds using chopsticks difficult My English friend isn’t ............................................................................ 10. Because he behaves well, everybody loves him Because of ........................................................................................... Question 9: Choose the underlined word or phrase (A,B,C,D) that needs correcting. 1- My sister is studying very hard in order getting scholarship at university. A B C D 2- What happens to the grass when it is sending to the factory A B C D 3- If the victim gets shocked, don't give him many food and drink A B C D 4- Do you mind if I took a photo? A B C D 5- The ambulance be there for about ten minutes A B C D Question 10: Put one suitable word in each space in the passage below. Living in the modern world. Living in our modern world (1)...........different (2) .............what living (3).............. our grandfather(4)..............young. Learning to use machines is very important today. Only a (5) ........... years ago, most of the work of the world was done by (6)............... Today we use when machines for everything, both for working and (7)......................... Machines(8) ..................affected in some way the lives of people all the world. They have made possible mass(9) ...............................of all kinds of manufactured goods. Now more families everywhere can buy cars, refrigerators, washing machines, television sets, factory made clothing and (10)...............of other things, which our grandfather didn’t have . Phßng gi¸o dôc & ®µo t¹o HuyÖn Ho»ng Ho¸ híng dÉn chÊm §Ò thi häc sinh giái líp 9 cÊp huyÖn N¨m häc 2009-2010 M«n : tiÕng anh Hướng dẫn chấm thi Question 1: ( 5 điểm) A/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 1. C 2. B 3. D B/ Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others. 1. C 2. A Question 2: Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence. (10 điếm) 1. C 2. A 3. A 4. C 5. A 6. D 7. A 8. C 9. B 10. C Question 3: Supply the correct form of the verbs in the brackets.(10 ®iÓm) 1. Rises / is rising 2. Has...travelled? 3. Watching / reading 4. Will be/ don’t get 5. Has been mentioned / are worn 6. Didn’t tell Question 4: Supply the correct form of the words in the brackets.(10 ®iÓm) 1. Careful 6. unfortunately 2. Dishonest 7. distinguishes 3. Nationality 8. complaints 4. Compulsory 9. biggest 5. Bleeding 10. increasingly Question 5: Fill in the blanks with the suitable prepositions.(10 ®iÓm) 1.of 2.up 3.in 4. by 5.from 6.to/for 7.from 8.of/with
- Xem thêm -