Tuyen tap de thi dai hoc, cao dang khoi a1 qua cac nam

  • Số trang: 16 |
  • Loại file: PDF |
  • Lượt xem: 36 |
  • Lượt tải: 0
dinhthithuyha

Đã đăng 3359 tài liệu

Mô tả:

TẬP NGUYỄN TIẾN DŨNG 1 (Founder & Administrator Hội học sinh, sinh viên chuyên Anh) TU Y ỂN T ẬP Đ Ề TH I Đ Ạ I H Ọ C, C AO Đ ẲN G Fanpage: https://www.facebook.com/groups/hoihocsinhsinhvienchuyenanh TÀI LIỆU ÔN THI ĐẠI HỌC BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ CHÍNH THỨC (Đề thi có 07 trang) ĐỀ THI TUYỂN SINH ĐẠI HỌC NĂM 2012 Môn: TIẾNG ANH; Khối A1 Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian phát đề Mã đề thi 318 Họ, tên thí sinh:.......................................................................... Số báo danh:............................................................................ ĐỀ THI GỒM CÓ 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80) Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions. Question 1: A. amaze Question 2: A. socialise Question 3: A. biology Question 4: A. actor Question 5: A. similar B. offer B. memory B. ability B. career B. attractive C. release C. tradition C. interactive C. rubbish C. chemical D. believe D. animal D. inaccurate D. cocktail D. calculate Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 6: Not until he got home he realised he had forgotten to give her the present. A B C D Question 7: A novel is a story long enough to fill a complete book, in that the characters and events A B C are usually imaginary. D Question 8: A lot of people stop smoking because they are afraid their health will be affected and early death. A B C D Question 9: He has hardly never given a more impressive performance than this. A B C D Question 10: The student must have her assessment form fill in by the examiner during the oral exam. A B C D Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 11: They live on a busy road. ______ a lot of noise from traffic. A. There must be B. It must be C. It must have been D. There must have Question 12: He died ______ lung cancer last month, leaving his wife in great shock. A. by B. for C. in D. of Question 13: Lora: “Do you mind if I turn on the fan?” Maria: “______.” A. Not for me B. Not at all C. Never mind D. Not enough Question 14: Due to ever more spreading poaching, there ______ a dramatic decline in the number of elephants over the last decade. A. was B. is C. has been D. had been Question 15: He came ______ a lot of criticism for the remarks he made in a television interview. A. out of B. off C. over D. in for Trang 1/7 - Mã đề thi 318 Question 16: He is a very intelligent boy; ______, he sometimes gets bad marks. A. otherwise B. thus C. so D. however Question 17: She started the course two months ago but dropped ______ after only a month. A. in B. out C. off D. back Question 18: Tom: “Can I have another cup of tea?” Christy: “______.” A. Be yourself B. Do it yourself C. Help yourself D. Allow yourself Question 19: ______ that Columbus discovered America. A. There was in 1492 B. That was in 1492 C. In 1492 D. It was in 1492 Question 20: Nowadays, with the help of the computer, teachers have developed a ______ approach to teaching. A. multilateral B. multilingual C. multiple-choice D. multimedia Question 21: I ______ work last week, but I changed my mind. A. have started B. was going to start C. had started D. would start Question 22: The Principal usually has his pupils ______ waste paper for their mini-project. A. collected B. collect C. to collect D. having collected Question 23: She passed the National High School Graduation Exam with ______ colours. A. flying B. bright C. true D. red Question 24: Although we have a large number of students, each one receives ______ attention. A. alone B. separate C. individual D. only Question 25: Geometry is a branch of mathematics ______ the properties of lines, curves, shapes, and surfaces. A. that concerning with B. concerned with C. that concerned with D. that it is concerned with Question 26: Ann: “Do you need any help?” Kate: “______.” A. No, thanks. I can manage B. I haven’t got a clue C. That’s all for now D. That’s fine by me Question 27: I can’t find my dictionary at the moment. I hope it will ______ up soon. A. turn B. clear C. come D. look Question 28: The children made ______ a funny story and wrote it on the card. A. off B. for C. out D. up Question 29: ______ make a good impression on her. A. Only by doing so can I B. Only by so doing I can C. Only by doing so I can D. Only so doing can I Question 30: People don’t like the way he shows off, ______? A. does he B. do they C. don’t they D. doesn’t he Question 31: Anna is holding her shopping bag with one hand and turning the door handle with ______. A. others B. another C. the other D. other Question 32: The language centre offers courses of various levels, such as elementary, intermediate and ______. A. advance B. advancement C. advancing D. advanced Question 33: No matter how angry he was, he would never ______ to violence. A. resort B. resist C. refuse D. resolve Question 34: I ______ with my aunt when I am on holiday in Ho Chi Minh City next month. A. will have been staying B. will have stayed C. stay D. will be staying Question 35: The use of vitamin ______ and herbs has become increasingly popular among Americans. A. components B. materials C. ingredients D. supplements Trang 2/7 - Mã đề thi 318 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Question 36: Although they hold similar political views, their religious beliefs present a striking contrast. A. minor comparison B. interesting resemblance C. significant difference D. complete coincidence Question 37: These were the people who advocated using force to stop school violence. A. openly criticised B. publicly said C. publicly supported D. strongly condemned Question 38: Within a week on display at the exhibition, the painting was hailed as a masterpiece. A. an expensive work of art B. a down-to-earth work of art C. an excellent work of art D. a large work of art Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Question 39: The consequences of the typhoon were disastrous due to the lack of precautionary measures. A. damaging B. beneficial C. severe D. physical Question 40: Vietnam’s admission to the World Trade Organisation (WTO) has promoted its trade relations with other countries. A. boosted B. expanded C. restricted D. balanced Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to each of the following questions. Question 41: No matter how hard Fred tried to lose weight, he did not succeed. A. However hard Fred tried, he could not lose weight. B. Fred tried very hard to lose weight and succeeded. C. It was hard for Fred to lose weight because he never succeeded. D. It did not matter whether Fred could lose weight. Question 42: Fiona has been typing the report for an hour. A. It took Fiona an hour to type the report. B. It is an hour since Fiona started typing the report. C. Fiona finished the report an hour ago. D. Fiona will finish typing the report in an hour. Question 43: Soil erosion is a result of forests being cut down carelessly. A. That forests are being cut down carelessly results from soil erosion. B. Soil erosion contributes to forests being cut down carelessly. C. That forests are being cut down carelessly leads to soil erosion. D. Soil erosion results in forests being cut down carelessly. Question 44: “I will not leave until I see the manager,” said the customer. A. The customer refused to leave until he saw the manager. B. The customer decided to leave because he did not see the manager. C. The customer said he would leave before he saw the manager. D. The customer was persuaded to see the manager before leaving. Question 45: Walking on the grass in the park is not permitted. A. You can walk on the grass in the park if you want to. B. People like walking on the grass in the park. C. We must not walk on the grass in the park. D. We do not have to walk on the grass in the park. Question 46: She did not study hard enough to win the scholarship. A. Winning the scholarship did not make her study harder. B. She studied hard but she could not win the scholarship. C. It was very hard for her to win the scholarship. D. She could have won the scholarship if she had studied harder. Trang 3/7 - Mã đề thi 318 Question 47: To my surprise, the stranger knew my name. A. What surprised me most was the stranger’s name. B. I was surprised that the stranger knew my name. C. My name was the only thing the stranger knew. D. It surprised the stranger that I knew his name. Question 48: The situation was so embarrassing that she did not know what to do. A. It was such an embarrassing situation; however, she did not know what to do. B. So embarrassing the situation was that she did not know what to do. C. She did not know what to do, though it was not an embarrassing situation. D. So embarrassing was the situation that she did not know what to do. Question 49: “Please accept my apology for arriving late,” said Janet to her employer. A. Janet apologised to her employer for her late arrival. B. Janet had to make an apology because her employer demanded it. C. Janet quickly made an apology and the employer accepted it. D. Janet thought she would apologise to her employer for arriving late. Question 50: She prefers going to the library to staying at home. A. She would rather go to the library than stay at home. B. She likes nothing better than going to the library. C. She does not like either going to the library or staying at home. D. She stays at home instead of going to the library. Read the following passage on social issues in American schools, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 51 to 60. In addition to the challenge to be excellent, American schools have been facing novel problems. They must (51)______ with an influx of immigrant children, many of whom speak little or no English. They must respond to demands (52)______ the curriculum reflect the various cultures of all children. Schools must make sure that students develop (53)______ skills for the job market, and they must consider the needs of nontraditional students, such as teenage mothers. Schools are (54)______ these problems in ways that reflect the diversity of the US educational system. They are hiring or training large numbers of teachers of English (55)______ a second language and, in some communities, setting up bilingual schools. They are opening (56)______ the traditional European-centered curriculum to embrace material from African, Asian, and other cultures. Schools are also teaching cognitive skills to the (57)______ 40 percent of American students who do not go on to higher education. In the (58)______ of a recent report by the Commission on Achieving Necessary Skills, “A strong back, the willingness to work, and a high school diploma were once all that was necessary to (59)______ a start in America. They are no longer. A well-developed mind, a continued willingness to learn and the ability to put knowledge to work are the new keys (60)______ the future of our young people, the success of our business, and the economic well-being of the nation.” (Extracted from InfoUSA – CD Version) Question 51: A. cope Question 52: A. what Question 53: A. basis Question 54: A. discharging Question 55: A. as Question 56: A. for Question 57: A. nearly Question 58: A. directions Question 59: A. get Question 60: A. at B. stay B. that B. base B. distributing B. from B. into B. mostly B. words B. take B. for C. fight C. whether C. basics C. delivering C. with C. up C. slightly C. minds C. make C. to D. do D. who D. basic D. addressing D. like D. on D. fairly D. ways D. bring D. in Trang 4/7 - Mã đề thi 318 Read the following passage on architecture by Lawrence B. Anderson, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 61 to 70. Architecture is the practice of building design and its resulting products; customary usage refers only to those designs and structures that are culturally significant. Architecture is to building as literature is to the printed word. Vitruvius, a 1st-century BC Roman, wrote encyclopedically about architecture, and the English poet Sir Henry Wotton was quoting him in his charmingly phrased dictum: “Well building hath three conditions: Commoditie, Firmenes, and Delight.” More prosaically, one would say today that architecture must satisfy its intended uses, must be technically sound, and must convey aesthetic meaning. But the best buildings are often so well constructed that they outlast their original use. They then survive not only as beautiful objects, but as documents of the history of cultures, achievements in architecture that testify to the nature of the society that produced them. These achievements are never wholly the work of individuals. Architecture is a social art. Architectural form is inevitably influenced by the technologies applied, but building technology is conservative and knowledge about it is cumulative. Precast concrete, for instance, has not rendered brick obsolete. Although design and construction have become highly sophisticated and are often computer directed, this complex apparatus rests on preindustrial traditions inherited from millennia during which most structures were lived in by the people who erected them. The technical demands on building remain the elemental ones – to exclude enemies, to circumvent gravity, and to avoid discomforts caused by an excess of heat or cold or by the intrusion of rain, wind, or vermin. This is no trivial assignment even with the best modern technology. The availability of suitable materials fostered the crafts to exploit them and influenced the shapes of buildings. Large areas of the world were once forested, and their inhabitants developed carpentry. Although it has become relatively scarce, timber remains an important building material. Many kinds of stone lend themselves to building. Stone and marble were chosen for important monuments because they are incombustible and can be expected to endure. Stone is also a sculptural material; stone architecture was often integral with stone sculpture. The use of stone has declined, however, because a number of other materials are more amenable to industrial use and assembly. Some regions lack both timber and stone; their peoples used the earth itself, tamping certain mixtures into walls or forming them into bricks to be dried in the sun. Later they baked these substances in kilns, producing a range of bricks and tiles with greater durability. (Extracted from Microsoft® Encarta® 2009 Encyclopedia – DVD Version) Question 61: According to the passage, the term “architecture” is normally used to refer to the designs and structures that have ______. A. cultural significance B. technical importance C. social importance D. religious significance Question 62: Which of the following is NOT considered an essential characteristic of architecture according to the passage? A. Economy B. Utility C. Strength D. Beauty Question 63: When well-constructed buildings exist longer than their original use, they serve as ______. A. monuments to ancient time heroes B. museums and exhibition galleries C. witnesses to their historical times D. witnesses to major ancient wars Question 64: The author uses the phrase “social art” in the first paragraph to emphasise that architecture is an ______. A. art that belongs to a society B. achievement of many people C. art that is very much socialised D. achievement of many sociologists Question 65: According to the passage, knowledge about building technology ______. A. has experienced complete changes for generations B. includes the experience gained from generation to generation C. is always influenced by a wide range of technological applications D. is based on modern technologies rather than traditions Trang 5/7 - Mã đề thi 318 Question 66: The word “obsolete” in paragraph 2 mostly means ______. A. out of date B. out of hand C. out of order D. out of place Question 67: Which of the following factors must be taken into account in both ancient and modern architecture according to the information in paragraph 2? A. Fundamental technical demands on building B. Basic safety rules in the building industry C. Basic needs and the availability of materials D. Sophisticated building technologies Question 68: According to the passage, stone and marble were used for buildings of historical importance because they ______. A. are inflammable and endurable B. give warmth and comfort to their owners C. make structures look more attractive D. are non-flammable and last long Question 69: According to the passage, today stone has been used less as a building material because ______. A. stone architecture is essential to the number of stone sculptures B. it has become relatively scarce and more difficult to exploit C. it has less influence on the shapes of buildings and sculptures D. there have been other more suitable materials for industrial use Question 70: The word “their” in the last paragraph refers to ______. A. regions B. timber and stone C. mixtures D. walls and bricks Read the following passage on transport, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 71 to 80. Most journeys in Britain and the US are made by road. Some of these are made on public transport but most are by private car. In Britain many people rely on their cars for daily local activities, e.g. getting to work, doing the shopping, and visiting friends. People living in urban areas may use buses, trains or, in London, the Underground, to get to city centres, mainly because traffic is often heavy and it is difficult to find anywhere to park a car. Some places in the country may have a bus only two or three times a week so people living there have no choice but to rely on their cars. In the US large cities have good public transportation systems. The El railroad in Chicago and the underground systems of New York, Boston, San Francisco and Washington, DC are heavily used. Elsewhere, most Americans prefer to use their cars. Families often have two cars and, outside major cities, have to drive fairly long distances to schools, offices, shops, banks, etc. Many college and even high-school students have their own cars. Long-distance travel in Britain is also mainly by road, though railways link most towns and cities. Most places are linked by motorways or other fast roads and many people prefer to drive at their own convenience rather than use a train, even though they may get stuck in a traffic jam. Longdistance coach/bus services are usually a cheaper alternative to trains, but they take longer and may be less comfortable. Some long-distance travel, especially that undertaken for business reasons, may be by air. There are regular flights between regional airports, as well as to and from London. A lot of freight is also distributed by road, though heavier items and raw materials often go by rail. In the US much long-distance travel is by air. America has two main long-distance bus companies, Greyhound and Trailways. Amtrak, the national network, provides rail services for passengers. Private railway companies such as Union Pacific now carry only freight, though in fact over 70% of freight goes by road. The main problems associated with road transport in both Britain and the US are traffic congestion and pollution. It is predicted that the number of cars on British roads will increase by a third within a few years, making both these problems worse. The British government would like more people to use public transport, but so far they have had little success in persuading people to give up their cars or to share rides with neighbours. Most people say that public transport is simply not good enough. Americans too have resisted government requests to share cars because it is less convenient and restricts their freedom. Petrol/gasoline is relatively cheap in the US and outside the major cities public transport is bad, so they see no reason to use their cars less. (Extracted from Oxford Guide to British and American Culture, Oxford University Press, 2000) Trang 6/7 - Mã đề thi 318 Question 71: In Britain and the US most people travel by ______. A. sea B. rail C. road D. air Question 72: According to the passage, people in London may prefer the Underground to their own cars due to ______. A. cheap tickets B. air pollution C. long distances D. heavy traffic Question 73: It is mentioned in paragraph 3 that the public transportation systems in the US are good in ______. A. some states B. all cities C. large states D. large cities Question 74: Which of the following is NOT true according to the passage? A. Few college students in the US have their own cars. B. Families in the US often have more than one car. C. Most Americans prefer to drive their cars outside large cities. D. The underground systems are popular in some major US cities. Question 75: The phrase “at their own convenience” in paragraph 4 is closest in meaning to ______. A. at the latest time and nearest place B. at an appropriate time and place C. at an early time and nearby place D. at the fastest time and nearest place Question 76: Which of the following is true about transport in Britain? A. Long-distance travel in Britain is only by road. B. There are no regular flights between regional airports. C. Trains are usually cheaper than long-distance coach services. D. Heavier items and raw materials are often transported by train. Question 77: According to the information in paragraph 5, long-distance travellers in the US can choose from ______ mode(s) of transport. A. four B. two C. one D. three Question 78: It is stated in the passage that the major problems of road transport in Britain and the US are ______. A. speeding and bad roads B. accidents and pollution C. traffic jams and pollution D. drink-driving and traffic jams Question 79: According to the passage, people in Britain refuse public transport because ______. A. they like to share rides with neighbours B. they think it is not good enough C. they see no reason to use their cars less D. petrol is relatively cheap in Britain Question 80: The word “they” in the last sentence of the passage can best be replaced by ______. A. the government B. major cities C. Americans D. neighbours ------------------------------------------------ ---------- THE END ---------- Trang 7/7 - Mã đề thi 318 BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ CHÍNH THỨC (Đề có 6 trang) ĐỀ THI TUYỂN SINH ĐẠI HỌC NĂM 2013 Môn: TIẾNG ANH; Khối A1 Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian phát đề Mã đề thi 248 Họ, tên thí sinh:.......................................................................... Số báo danh:............................................................................ ĐỀ THI GỒM 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80) Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer in each of the following questions. Question 1: Thanh: “Lan’s the best singer in our school.” Nadia: “______” A. Yes, tell me about it! B. I can’t agree with you more! C. That’s OK! D. Yes, please. Question 2: You can use my car ______ you drive carefully. A. though B. as though C. as long as D. lest Question 3: His honesty is ______; nobody can doubt it. A. in question B. beside the question C. without question D. out the question Question 4: In our hospital, patients ______ every morning. A. are examined B. were examining C. have examined D. can examine Question 5: The Moon is much closer to Earth ______, and thus it had greater influence on the tides. A. but the Sun is B. where the Sun is C. than is the Sun D. unlike the Sun Question 6: Connecticut was the fifth of the original thirteen states ______ the Constitution of the United States. A. to ratify B. ratify C. ratified D. have ratified Question 7: I'll give this dictionary to ______ wants to have it. A. anyone B. whatever C. everyone D. whoever Question 8: No one can avoid ______ by advertisements. A. to be influenced B. having influenced C. influencing D. being influenced Question 9: He wasn't attending the lecture properly and missed most of ______. A. things said by the teacher B. that the teacher said C. which the teacher said D. what the teacher said Question 10: It is ______ work of art that everyone wants to have a look at it. A. such an unusual B. such unusual a C. a so unusual D. so an unusual Question 11: The children ran away as if they ______ a ghost. A. have seen B. had seen C. would see D. see Question 12: I would join that running competition ______. A. when I was 5 years older B. if I were 5 years younger C. if it would happen 5 years ago D. unless I were 5 years younger Question 13: We decided to take a late flight ______ we could spend more time with our family. A. so as to B. in order C. so that D. in order to Question 14: He's sometimes bad-tempered but he's a good fellow ______. A. at heart B. by heart C. with heart D. in heart Question 15: Scarcely had he stepped out of the room ______ he heard a loud laughter within. A. then B. until C. than D. when Question 16: “What ______ if the earth stopped moving?” A. happened B. would happen C. happens D. will happen Question 17: Mai: “Do you want another serving of chicken soup?” Scott: “______.” A. No way B. No comment C. No thanks D. No longer Question 18: We expressed ______ the missing child would be found alive. A. the hope for B. the hope which C. as we hoped D. the hope that Trang 1/6 - Mã đề thi 248 Question 19: A large number of workmen ______ because of the economic recession. A. have laid down B. has laid aside C. have been laid off D. has been laid out Question 20: Her mother, ______ has been working for thirty years, is retiring next month. A. who B. that C. whom D. whose Question 21: My brother tried to learn Japanese at a night school, ______ he gave up after 2 months. A. therefore B. when C. until D. but Question 22: Having traveled to different parts of our country, ______. A. we have learned a lot about interesting lifestyles and customs B. we are seeing a lot of interesting lifestyles and customs C. many interesting lifestyles and customs have been learned by us D. much has been learned about interesting lifestyles and customs Question 23: The government was finally ______ by a minor scandal. A. put back B. brought down C. pulled down D. taken down Question 24: The water supply of our home city has failed to ______ average purity requirements. A. see B. meet C. own D. hold Question 25: Books and magazines ______ around made his room very untidy. A. that lie B. laying C. which lied D. lying Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the sentence given in each of the following questions. Question 26: Peter’s main subject at university is electronics. A. The university lets Peter major in electronics. B. Electronics is among the subjects that Peter likes. C. Peter thinks electronics is a special subject. D. Peter majors in electronics at university. Question 27: I wish I hadn’t accepted the invitation to her birthday party. A. I insisted on having been invited to her birthday party. B. I was very glad to accept the invitation to her birthday party. C. I regret accepting the invitation to her birthday party. D. If only I had come to her birthday party. Question 28: No one but Jane succeeded in giving the correct answer. A. All but Jane managed to produce the correct answer. B. Only Jane failed to answer the question correctly. C. Jane was among those who failed to guess the answer. D. Everyone but Jane failed to provide the correct answer. Question 29: Thanks to the efforts of environmentalists, people are becoming better aware of the problems of endangered species. A. Environmentalists are expressing their gratitude towards people who are better aware of the problems of endangered species. B. People owe their growing awareness of the problems of endangered species to the efforts of environmentalists. C. People have no idea about the problems of endangered species in spite of the efforts of environmentalists. D. Environmentalists are doing their best to make people aware of the problems of endangered species. Question 30: I could not get the job because I did not speak English well. A. I would have spoken English well if I could get that job. B. I wish I had got the job so that I could speak English well. C. Despite my poor English, I was successful in the job. D. I failed to get the job because of my poor English. Question 31: Although the teacher explained the theory clearly, the students found it hard to understand it. A. Though explained clearly, the theory of teaching was difficult to the students. B. Although the teaching theory was clear, it was a real challenge to the students. Trang 2/6 - Mã đề thi 248 C. In spite of explaining the theory clearly, the students themselves found it hard to understand it. D. Despite the teacher’s clear explanation of the theory, the students had difficulty understanding it. Question 32: “How brave you are!” he said to the firemen. A. He blamed the firemen for their discouragement. B. He criticized the firemen for their discouragement. C. He praised the firemen for their courage. D. He asked how brave the firemen were. Question 33: I would have worn the right shoes if I had known I was going to do all this climbing. A. I would love to go climbing, but I do not have any shoes that would be suitable. B. As I did not know I was going to do so much climbing, I did not wear suitable shoes. C. I did not go climbing because I did not have the right shoes. D. I would have gone on the climb if I had been wearing the right shoes. Question 34: The man in that painting reminds me of my uncle. A. Whenever I see the man in that painting, I remember to meet my uncle. B. Whenever my uncle sees the man in that painting, he misses me. C. Memories of my uncle come back whenever I see the man in that painting. D. I am recalling my uncle whenever I look at the man in that painting. Question 35: A small hotel was the only choice of place to stay at during my trip to London. A. I had no alternative but to stay at a small hotel during my trip to London. B. I was talked into staying at a small hotel during my trip to London. C. There were a lot of hotels for me to choose from during my trip to London. D. I had different choices of where to stay during my trip to London. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to choose the word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 36 to 45. In a world where 2 billion people live in homes that don't have light bulbs, technology holds the key (36)______ banishing poverty. Even the simplest technologies can transform lives and save money. Vaccines, crops, computers and sources of solar energy can all reduce poverty in developing countries. For example, cheap oral-rehydration therapy developed in Bangladesh has dramatically cut the death (37)______ from childhood diarrhoea. But even when such technologies exist, the depressing fact is that we can’t make them (38)______ for those who most need them. Solar panels, batteries and light bulbs are still beyond the purse of many, but where they have been installed they change lives. A decent light in the evening gives children more time for homework and extends the productive day for adults. Kenya has a thriving solar industry and six years ago Kenyan pioneers also (39)______ connecting schools to the Internet via radio links. These people were fortunate (40)______ being able to afford solar panels, radios and old computers. How much bigger would the impact be if these things (41)______ and priced specifically for poor people? Multinationals must become part of the solution, because (42)______ they own around 60 per cent of the world's technology, they seldom make products for poor customers. Of 1,223 new drugs marketed worldwide from 1975 to 1996, for example, just 13 were for tropical diseases. People think those enterprises should do more to provide vital products such as medicines (43)______ different prices around the world to suit (44)______ people can afford. Alternatively, they could pay a percentage of their profit towards research and development for (45)______. Adapted from “The Price is Wrong” in “Focus on IELTS Foundations” by Sue O’Connell, Pearson Longman, 2006 Question 36: A. to Question 37: A. amount Question 38: A. enough cheaply Question 39: A. were starting Question 40: A. in Question 41: A. have been made Question 42: A. unless Question 43: A. with Question 44: A. which Question 45: A. the poor B. at B. penalty B. cheap enough B. had started B. at B. were made B. however B. to B. what B. the rich C. with C. toll C. enough cheap C. started C. by C. are made C. when C. at C. where C. the wealthy D. for D. number D. cheaply enough D. have been starting D. on D. made D. while D. on D. that D. the better-off Trang 3/6 - Mã đề thi 248 Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55. Archimedes' Principle is a law of physics that states that when an object is totally or partially immersed in a fluid, it experiences an upthrust equal to the weight of the fluid displaced. The principle is most frequently applied to the behaviour of objects in water, and helps to explain floating and sinking, and why objects seem lighter in water. It also applies to balloons. The key word in the principle is “upthrust”, which refers to the force acting upward to reduce the apparent weight of the object when it is under water. If, for example, a metal block with a volume of 100 cm3 is dipped in water, it displaces an equal volume of water, which has a weight of approximately 1 N (3.5 oz). The block therefore seems to weigh about 1 N less. An object will float if its average density is less than that of water. If it is totally submerged, the weight of the water it displaces (and hence the upthrust on it) is greater than its own weight, and it is forced upward and out of the water, until the weight of the water displaced by the submerged part is exactly equal to the weight of the floating object. Thus a block of wood with a density six tenths that of water will float with six tenths of its volume under water, since at that point the weight of fluid displaced is the same as the block’s own weight. If a dense material is made into a suitable shape, it will float because of Archimedes’ principle. A ship floats, whereas a block of iron of the same mass sinks. It is also because of Archimedes’ principle that ships float lower in the water when they are heavily loaded (more water must be displaced to give the necessary upthrust). In addition, they cannot be so heavily loaded if they are to sail in fresh water as they can if they are to sail in the sea, since fresh water is less dense than sea water, and so more water must be displaced to give the necessary upthrust. This means the ship is lower in the water, which can be dangerous in rough weather. From "Archimedes' Principle", Microsoft® Student 2008 [DVD]. Microsoft Corporation, 2007. Question 46: What happens when something is immersed in a fluid? A. It will be pushed further down with a force, equal to the weight of the fluid displaced. B. It receives an upward force, equal to the weight of the fluid displaced. C. It receives a downward force, equal to the weight of the fluid displaced. D. The fluid will expand the object and overflow to the floor. Question 47: The word “volume” in the passage refers to ______. A. loudness B. quantity C. frequency D. length Question 48: The word “displaces” in the passage almost means “______”. A. takes the place of B. takes place C. replaces with a new one D. puts in position Question 49: If an object’s average density is less than that of water, the object will ______. A. sink B. float C. inflate D. drift Question 50: A block of wood with a density seven tenths that of water will ______. A. go up and down then sink B. float with a half of its volume under water C. float with an equal volume of its volume under water D. sink immediately when submerged Question 51: A ship floats, whereas a block of iron of the same mass sinks because the ship ______. A. is made of wood B. is lighter C. has buoys D. has a special shape Question 52: The phrase “six tenths” in the passage means “______”. A. 6 and 10 B. 10/6 C. 10 of 6 D. 6/10 Question 53: The word “upthrust” in the passage refers to the ______. A. upward push B. upper side of an object C. upturned force D. upside-down turn Question 54: Ships cannot be so heavily loaded if they want to sail in fresh water as they sail in the sea, because ______. A. fresh water is ‘lighter’ than sea water B. there’s too much salt in sea water C. sea water is ‘saltier’ than fresh water D. fresh water is more polluted Question 55: Archimedes' Principle explains why ______. A. all objects will float B. Archimedes became famous C. objects seem lighter in water D. humans can swim Trang 4/6 - Mã đề thi 248 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 56: We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours. A. an active society B. an inactive society C. a physical society D. a working society Question 57: A chronic lack of sleep may make us irritable and reduces our motivation to work. A. uncomfortable B. responsive C. calm D. miserable Question 58: We'd better speed up if we want to get there in time. A. slow down B. turn down C. put down D. lie down Question 59: She is a very generous old woman. She has given most of her wealth to a charity organization. A. mean B. amicable C. kind D. hospitable Question 60: Her thoughtless comments made him very angry. A. honest B. kind C. pleasant D. thoughtful Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 61 to 70. In 1826, a Frenchman named Niépce needed pictures for his business. He was not a good artist, so he invented a very simple camera. He put it in a window of his house and took a picture of his yard. That was the first photograph. The next important date in the history of photography was 1837. That year, Daguerre, another Frenchman, took a picture of his studio. He used a new kind of camera and a different process. In his pictures, you could see everything clearly, even the smallest details. This kind of photograph was called a daguerreotype. Soon, other people began to use Daguerre's process. Travelers brought back daguerreotypes from all around the world. People photographed famous buildings, cities, and mountains. In about 1840, the process was improved. Then photographers could take pictures of people and moving things. The process was not simple and photographers had to carry lots of film and processing equipment. However, this did not stop photographers, especially in the United States. After 1840, daguerreotype artists were popular in most cities. Matthew Brady was one well-known American photographer. He took many portraits of famous people. The portraits were unusual because they were lifelike and full of personality. Brady was also the first person to take pictures of a war. His 1862 Civil War pictures showed dead soldiers and ruined cities. They made the war seem more real and more terrible. In the 1880s, new inventions began to change photography. Photographers could buy film readymade in rolls, instead of having to make the film themselves. Also, they did not have to process the film immediately. They could bring it back to their studios and develop it later. They did not have to carry lots of equipment. And finally, the invention of the small handheld camera made photography less expensive. With a small camera, anyone could be a photographer. People began to use cameras just for fun. They took pictures of their families, friends, and favorite places. They called these pictures "snapshots". Documentary photographs became popular in newspapers in the 1890s. Soon magazines and books also used them. These pictures showed true events and people. They were much more real than drawings. Some people began to think of photography as a form of art. They thought that photography could do more than show the real world. It could also show ideas and feelings, like other art forms. From “Reading Power” by Beatrice S. Mikulecky and Linda Jeffries Question 61: The first photograph was taken with ______. A. a small handheld camera B. a very simple camera C. a daguerreotype D. new types of film Question 62: Daguerre took a picture of his studio with ______. A. a new kind of camera B. a very simple camera C. special equipment D. an electronic camera Trang 5/6 - Mã đề thi 248 Question 63: The word “this” in the passage refers to the ______. A. carrying of lots of film and processing equipment B. stopping of photographers from taking photos C. fact that daguerreotype artists were popular in most cities D. taking of pictures of people and moving things Question 64: The word “ruined” in the passage is closest in meaning to “______”. A. poorly-painted B. heavily-polluted C. terribly spoiled D. badly damaged Question 65: The word “lifelike” in the passage is closest in meaning to “______”. A. moving B. realistic C. touching D. manlike Question 66: The latest invention mentioned in the passage is the invention of ______. A. handheld cameras B. processing equipment C. daguerreotypes D. rolls of film Question 67: The word “handheld” in the passage is closest in meaning to “______”. A. handling manually B. held by hand C. controlling hands D. operated by hand Question 68: Matthew Brady was well-known for ______. A. inventing daguerreotypes B. the small handheld camera C. taking pictures of French cities D. portraits and war photographs Question 69: As mentioned in the passage, photography can ______. A. print old pictures B. convey ideas and feelings C. show the underworld D. replace drawings Question 70: Which of the following could best serve as the title of the passage? A. Different Steps in Film Processing B. Story of Photography C. Photography and Painting D. Story of Famous Photographers Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 71: A. exact Question 72: A. work Question 73: A. aboard Question 74: A. reign Question 75: A. pressure B. examine B. stork B. keyboard B. reindeer B. assure C. eleven C. force C. cupboard C. protein C. assist D. elephant D. form D. overboard D. vein D. possession Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 76: I like the fresh air and green trees of the village which I spent my vacation last year. A B C D Question 77: Some people often say that using cars is not as convenient than using motorbikes. A B C D Question 78: It was not until the end of prehistoric times that the first wheeled vehicles appearing. A B C D Question 79: In the early 1900's, Pennsylvania's industries grew rapidly, a growth sometimes A B accompanied by disputes labor. C D Question 80: Looking from afar, the village resembles a small green spot dotted with tiny fireballs. A B C D ---------------------------------------------------------- THE END ---------- Trang 6/6 - Mã đề thi 248 ÑAÙP AÙN Câu số 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. ĐỀ THI ĐẠI HỌC, CAO ĐẲNG QUA CÁC NĂM (2012 – 2013) KHỐI A1 2012 2013 (Mã đề 318) (Mã đề 248) B C C B B B C D A B A D B C D D B C D D B B A C B A A D A B C D A D D C C C B C A B C A C D B C C A C A D D D A B B C A D B C D C A D A B B D D C D B D D C B C A A C B C A B D C B A B ADMIN NGUYỄN TIẾN DŨNG – TUYỂN TẬP ĐỀ THI ĐẠI HỌC MÔN TIẾNG ANH QUA CÁC NĂM (2012-2013) KHỐI A1 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. B D A A A B D D A C A B C C A A C B B A A D D A C D D A B D D C B C B A B C D D A A C B C A A D B A A D B A B D B B D A C C C C C D D A ADMIN NGUYỄN TIẾN DŨNG – TUYỂN TẬP ĐỀ THI ĐẠI HỌC MÔN TIẾNG ANH QUA CÁC NĂM (2012-2013) KHỐI A1
- Xem thêm -