Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi tiếng anh lớp 9

  • Số trang: 85 |
  • Loại file: DOC |
  • Lượt xem: 60 |
  • Lượt tải: 1
hoanggiang80

Đã đăng 24000 tài liệu

Mô tả:

Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 PHÂN PHỐI CHƯƠNG TRÌNH BỒI DƯỠNG HSG MÔN ANH 9 NĂM HỌC 2011-2012 * Nội dung Tuần Tiết Nội dung Điều chỉnh Ghi chú 1 3 2 Kiểm tra chọn HSG (150’) 4 3 Form of verbs 4 Exercises 5 Ing forn or infinitive 6 Exercises 5 6 7 Wish clause 7 8 9 10 11 12 8 Exercises 9 Passive voice 10 Exercises 11 Consolidation 12 Exercises 13 Conjunctions 14 Exercises 15 Present participe 16 Exercises 17 Some structures 18 Exercises 19 Revision+ Exercises 1 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 13 14 15 16 17 18 20 Test No 1 21 Conditional sentences 22 Exercises 23 Reported speech in question 24 Exercises 25 Relative clause 26 Exercises 27 Revision+ Exercises 28 Test No 1 29 Tag questions 30 Exercises 31 Cosolida tion 32 The test XÁC NHẬN CỦA BGH NGƯỜI LẬP 2 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 1 Date of preparing: 1/ 9/ 2011 Date of teaching : 6/ 9 / 2011 Bµi kiÓm tra chän häc sinh giái Anh 9 N¨m häc : 2011 - 2012 Thêi gian : 150 phót ( Tæng ®iÓm 100) A. PRONUNCIATION AND STRESS I. Which word is stressed differently from the others? (5ms) 1. A. deposit B. festival C. institute D. resident 2. A. activity B. electricity C. simplicity D. pollution 3. A. achievement B. experiment C. explanation D. discovery 4. A. surprising B. astonishing C. amazing D. interesting 5. A. interview B. industry C. essential D. difficult II. Which underlined part is pronounced differently? (5ms) 6. A. drop B. joke C. top D. confidence 7. A. ground B. found C. though D. sound 8. A. normal B. order C. oven D. origin 9. A. honesty B. hair C. honor D. hour 10. A. sugar B. steam C. press D. waste B. GRAMMAR AND STRUCTURE I) Choose and circle the word (A, B, C or D) that best completes each sentence (30ms) 1/ Vietnam’s population …………. 80 million in 2004 . A. reduced B. increased C. reached D. rose 2/ The air………….. the earth is becoming thinner. A.surrounding B. rounding C. involving D. floating 3/ ………... energy is the enrgy that we get from the sun A.wind B. tidal C. hydro D. solar 4/ The sun is many times ………… the earth. A. bigger than B.bigger C. as big D. big as 5/ Mercury is the smallest among the planets …………. the sun. A. of B. for C. with D. on 6/ …………. a kind of everlasting energy, solar energy may be the sollution to our crisis A. Because B. Since C. As D.With 7/ Students …. universities may have many difficulties in finding good study method. A. enter B. entering C.that enter D. who enter 8/ your house has ………… nice furniture. A. such B. such a C.so D. towards 9. If we had known your new address, we ________ to see you. A. came B. will come C. would come D. would have come 10. He looked forward to ________ his first pay packet. A. receive B. have received C. be receiving D. receiving 11. “Let’s go dancing, _________?” – “Yes, let’s.” A. won’t we B. don’t we C. do we D. shall we 12. I wish I _________ all about this matter a week ago. A. knew B. know C. had known D. B & C are correct. 3 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 13. He was _________ he could not wake up. A. very tired that B. such tired that C. too tired that D. so tired that 14. Joan asked _________. A. if there was coffee B. there was coffee C. was there coffee D. where was the coffee 15. I ____ my house ____. That is why there is all this mess. A. had – paint B. have – paint C. am having – painted D. had had - paint 16. He was made _________ for two hours. A. to wait B. wait C. waiting D. waited 17. “Where are my jeans?” “They _________ at the moment. Sorry.” A. are washing B. were washed C. are washed D. are being washed 18. It took weeks to get used to …… someone else around. A. have B. having C. had D. has 19…… he comes in half an hour, I shall go alone. A. If B. Unless C. Because D. When 20. I want to have my suit …… . I’m going to a wedding on Saturday. A. cleaned B. cleaning C. clean D. to clean 21. He turned …… the light so as not to waste electricity. A. off B. of C. on D. down 22. My father tells me to give …… smoking. A. up B. off C. of D. out 23. Anne smokes a lot. …… . A. So her mother does B. So does her mother C. Does her mother too D. Too her mother does 24. I haven’t seen Jenny …… . A. for a long time B. in the last time C. since long D. lastly 25. Are these the books …… you have been looking for? A. which B. who C. whom D. whose 26. Keiko has $100. Betty has $75. Betty has less money than Keiko. A. more money than B. not as much money as C. the same money as D. a lot of money 27. Have you fed the chickens yet? In the passive voice, this should read: A. Has somebody fed the chickens yet? B. Have the chickens fed yet? C. Have the chickens been fed yet? D. Have you had the chickens fed yet? 28. nice surprise / receive / your letter. A. to receive your letter it is a nice surprise. B. Receiving your letter it is a nice surprise. C. It is a nice surprise to receive your letter. D. It is a nice surprise when receiving your letter. 29. I / school / five days / week / favorite subjects / Math / English. 4 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 A. Despite I go to school five days a week and my favorite subjects are Math and English B. I go to school five days a week and my favorite subjects are Math and English. C. I go to school five days in a week so that my favorite subjects are Math and English. D. I go to school five days a week with my favorite subjects are Math and English. 30. There / more visitors / March / April A. There were more visitors in March than in April. B. There were more than visitors in March and in April. C. There were as many as visitors in March and in April. D. There were visitors in March more than in April. II. Identify and circle one underlined word or phrase that is incorrect. (10ms) 1.They asked a lot of questions, checked their figures, and came up with a best solution. A B C D 2. We will be interviewed all job applicants as soon as their papers have been processed. A B C D 3. This telephone isn’t as cheap the other one, but it works much better. A B C D 4. That secretary of mine is so efficient that she always amazes myself with her speed. A B C D 5. Most students were able of finding good jobs three to six months after graduation. A B C D 6. We were made learning fifty new words every week. A B C D 7. Both cattle or railroads helped build the city of Chicago. A B C D 8. Mrs. Adams was surprise that her son and his friend had gone to the mountains to ski. A B C D 9. The letter was sent by special delivery must be important. A B C D 10. Suzy had better to change her study habits if she hopes to be admitted to a A B C D good university. C) WRITING: I) Use the correct word form: (10ms) 1) My new car is more . . . . . . . . . . . . . . . . than the one I had before. (economy) 2) He didn't feel happy because he worked . . . . . . . . . . . . . . .(success) 3) My colleagues are very pleasant, but the manager is a little. . . . . . . . . . . . (friend) 4) We must make a . . . . . . . . . . . . . . . . .about where to go. (decide) 5) Lucy got . . . . . . . . quickly and went for work. (dress) 6) We all looked . . . . . . . . . . . . . . after the summer holiday. (health) 7) The children are more . . . . . . . . . . . . . . . . in cartoons. (interest) 8) . . . . . . . . . . . . . . . . ., the weather was so bad that we couldn’t go out. (fortune) 9) I hope there won’t be too much . . . . . . . . . . . . . . in getting a work permit. (difficult) 10) That . . . . . . . . . . . . . . has composed a lot of beautiful songs. (music) 5 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 II) Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentences printed before it (5ms) 1) We arrived too late to see the first film. We didn’t ……………………………………. 2) “Would you mind not smoking in here?” I’d rather ……………………………………. 3) He wrote the letter in two hours.. It took ……………………………………………… 4) “Why don’t we go out for a walk?”  My father suggested ……………………. 5) In spite of his age, Mr. Benson runs 8 miles before breakfast. Though ……………………… III) Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first sentence using the word given. Do not change the word given. (5ms) 1) It would be difficult for me to finish the work by the weekend. (difficulty)  ……………. 2) Be sure to say goodbye to your grandmother before you leave. (without)  ………………… 3) If I don’t leave now, I’ll miss the train. (unless) …………………………………… 4) You know a lot of people. (seem) ……………………………………………… 5) Tan looks nothing like his father. (take)…………………………………………… D) READING I) Read the following passage and then choose the word (A, B, C or D) that best completes each blank. (20ms) “My home is in the air – I do an enormous amount of traveling. It is a fast life and (1) ______ of work, but I like it and that is the only way (2) ______ me. Everything is tiring – music, traveling – but what can I do? I am not (3) ______ to complaining. It is hard to imagine now (4) ______ I will ever be very long in one place. My home town is on the Caspian Sea. There is sea, wind, sun and (5) ______ (many tourists and hotels. I have my own flat with four or five rooms, but I am seldom there. If I am there for a day or two I prefer to (6) ______ with my mother and grandmother. They live in a small house, (7) ______ it is very comfortable and my mother cooks for me. I like good, simple food. I have no wife, no brothers or sisters and my father (8)______ when I was seven. He was an engineer and I don’t (9)______ him very well. He liked music very much and wanted me to (10) ______ a musician.” 1. A. most B. full C. complete D. more 2. A. for B. to C. in D. by 3. A. wanted B. taken C. used D. known 4. A. and B. so C. while D. that 5. A. far B. too C. much D. more 6. A. stay B. go C. do D. spend 7. A. but B. since C. even D. which 8. A. killed B. gone C. passed D. died 6 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 9. A. know B. remember C. remind D. see 10. A. become B. turn C. develop D. grow II/Read the passage,Using the cues and write the questions then answer the questions. (10 ms) UNICEF, the United Nation Children’s Fun, serve the children of the world. It serves children of all races, nationalities, religions, and political systerm in more than 100 developing countries. Its purpose is to help provide a better life for children and their mothers. It gives both long-term assistance and emergency help. This program is very necessary. Today 800 million humans live in codition of poverty and hopelessness. Two-thirds of them are children and mothers of small children. Four- fifths of these children have no regular health services. Nine out of ten are not protected against childhood diseases. One hundred millon do not have enough of the right foods. Most of the drink impure water. Unsafe water is one of the reason millons of people die every year. * Questions 1/ UNICEF / serve/ children of all religions/ developing countries? 2/ What/ UNICEF’S purpose 3/ How many people in the world todaylive/ poor and hopeless conditions? 4/ What / one of the reasons millonsof people die every year? §¸p ¸n vµ híng dÉn chÊm bµI kiÓm tra chän häc sinh giái anh 9 N¨m häc :2011 – 2012 Tæng ®iÓm 100 ® A. PRONUNCIATION AND STRESS I)( 5®) Mçi c©u ®óng 1® 1. A. deposit 2 . B. electricity 3. C. explanation 4. D. interesting 5 C. essential II)( 5®) Mçi c©u ®óng 1® 6D 7C 8C 9B 10A B. GRAMMAR AND STRUCTURE I/ (30®) Mçi c©u ®óng 1 ® 1C 2A 3D 4A 5A 6D 7A 8A 9D 10D 11D 12C 13D 14A 15C 16A 17D 18B 19B 20A 21A 22A 23B 24A 25A 26B 27C 28C 29B 30A II) ( 10®) Mçi c©u ®óng 1® 1D 2A 3A 4C 5C 6C 7B 8A 9A 10B C) WRITING: I) ( 10®) Mçi c©u ®óng 1® 1-economical 2-unsuccessfully 3-friendly 4-decision 5-dressed 6-healthy 7-interested 8-unfortunately 9- difficulty 10-musician II/ ( 5®) Mçi c©u ®óng 1® 1) We didn’t arrive early enough to see the first film. 2) I’d rather you didn’t smoke in here 3) It took him 2 hours to write the letter. 4) My father suggested ( that) we should go out for a while. going out for a while. 7 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 5) Though Mr.Benson is old, He runs 8 miles before breakfast. III) ( 5®) Mçi c©u ®óng 1® 1) I would have difficulty in finishing the work by the weekend. 2) Be sure not to leave without saying goodbye to your grandmother. 3) I’ll miss the train unless I leave now. 4) You seem to know a lot of people. 5) Tan doesn’t take after his father at all. D) READING: I) ( 20®) Mçi c©u ®óng 2® 1B 2A 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10A II/ ( 10®) Mçi c©u ®óng 2,5® 1/ Does UNICEF serve children of all religions in developing countries ? Yes, it does 2/ What is UNICEF’S purpose? Its purpose is to help provide a better life for children and their mothers. 3/ How many people in the world today live in poor and hopeless condition. 800 million people do 4/ What is one of the reason millions of people die every year. They drink impure water / unsafe water. 8 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 4 Date of preparing: 1/ 9/ 2011 Date of teaching : 13/ 9 / 2011 Forms of verbs A/ Objectives : - To help Ss to know more about the forms of verbs and do exercises. B/ Procedures : I/ GRAMMAR: Forms of verbs 1/ TO V( to infinitive ) : ®îc sö dông trong c¸c trêng hîp sau: + Sau c¸c ®éng tõ : want, intend, decide, expect, hope, offer, wish, mean, promise, refuse, learn, like, agree, fail, attempt ( cè g¾ng ), arrange, neglect ( l¬ lµ ), plan, manage, need, seem, threaten ( ®e do¹ )..... + Sau Adj : S + be + adj + to do sth glad, happy, ready, kind, difficult, easy, willing ( quan t©m, tù nguyÖn ), interesting, eager, luckey, pleased, disappointed ( thÊt väng )....... Eg: I'm glad to hear that you passed the exam + Trong cÊu tróc : S + V + O + TIME + to V It took me 2 days to read the book. + Trong cÊu tróc : S + V1 + ( not ) to V2 He advised me ( not) to go there. Khi V1 lµ : ask, get , tell, want, advise, request, order, persude, invite, force, help, encourage, allow, permit, remind( nh¾c nhë ), warn....... + Trong cÊu tróc : TOO Adj / Adv + ( for sb ) + to do sth OR Adj/ Adv + ENOUGH + ( for sb ) + to do sth He's old enough to drive a car. + Sau V: make, see, hear, watch, notice..... ë bÞ ®éng I was made to laugh a lot + BiÓu ®¹t môc ®Ých thay cho : in order to / so as to I went to / in order to see him + Trong cÊu tróc : S + be + the first/ second.... to do sth. He was the first person to leave the party. = He was the first person who left the party. 2/ V ( bare infinitive ): ®îc sö dông trong c¸c trêng hîp sau: + Sau Modals : can, may, must, need, will, shall, should,would rather, had better, had best, ought to, used to, have to, dare............ You had better stay at home. She'd better not stay up late + Trong cÊu tróc V lµ ®éng tõ tri gi¸c : see, hear, notice, watch.....sb do sth I saw the goalkeeper catch the ball beautifully. + Trong cÊu tróc V lµ : make , let, have sb do sth: ( Have sb do sth : Nhê ai lµm g× ) Let him go out The actor made them laugh a lot ( B¾t ai lµm g× ) + Trong cÊu tróc : '' suggest/ demand/ insist that sb do / should do sth'' I suggest that he learn/ should learn harder. + Dïng sau : but, except ( trõ, ngo¹i trõ ) We can do nothing but wait She does nothing but complain ( C« ta ch¼ng lµm g× ngoµi viÖc kªu ca) 3/ V- ING : ®îc sö dông trong c¸c trêng hîp sau: + Sau mét sè V: prefer, mind, enjoy, admit ( tho¶ m·n ), deny, like, dislike, hate, finish, start, keep, stop, practice.......... I like learning English. + Sau phrasal verbs: be/ get used to, look forward to, have a good time, have a hard time, be busy, it's no good/ use/ there's no point in ( v« Ých khi lµm g× ), It's ( not ) worth ( thËt '' kh«ng '' ®¸ng ) ............ She is busy learning This book is worth watching There's no point in teaching you 9 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 + Trong cÊu tróc víi V tri gi¸c , biÓu hiÖn hµnh ®éng ®ang diÔn ra. We could see the woman coming down. + Theo sau mét sè V + preposition: about , of, with, without.... She left without saying any word. + B¾t ®Çu mét ng÷ ph©n tõ mang nghÜa chñ ®éng Seeing him running, I went to see what was wrong. Being + Adj : Being tall is an advantage in life. Not being tall is a disadvantage in life. + Go + V-ing : go fishing, go camping, go jogging / hiking/ cycling/ shopping..... + Can't help + V- ing : ( Kh«ng thÓ nhÞn ®îc ) When he tells a joke, I can't help laughing. + Can't stand/ bear + V- ing : ( kh«ng thÓ chÞu ®îc ) I can't bear living with him. I can't stand listening to you + To sit/ stand/ lie/ walk somewhere + V- ing He sat in an armchair reading a book. + To catch/ find/ discover + sb + V- ing I caught the boy stealing apples in the garden. + need + V- ing ( nghÜa bÞ ®éng ) My motorbike needs reparing II/ Exercises: 1) Supply the correct verb forms: 1.Tourists could see fish ( swim)....... along the brook ( l¹ch, dßng suèi nhá ) 2.The form teacher has asked Jack ( write ) ....... an assay on the Thames. 3. It sometimes may be difficult ( get ) ....... a taxi during rush hour. 4.The rain has made the children ( stop ) .......their game. 5. She tells the driver ( take ) ....... her to the railway station. 6. Does Mrs Green have them ( carry ) ........these books back home ? 7. The principal noticed those students ( try )....... harder and harder. 8. Children have just stopped ( play ) .......... football. 9. They keep ( talk )........ about an old friend they met yesterday. 10. We heard Mr Brown ( park )....... his car near the gate. 11. They had their house ( paint )............. before Tet holiday. 12. I advised him ( wait ) ...... for me at the airport. 13. Would you mind ( help )....... me with this work ? 14. Do you smell something ( burn )........ in the kitchen ? 15. Mother requests her daughter not ( come ) .........back home late . 16. Each of us is ready ( do ) ........ the work. 17. My mother is good at ( cook ) .......... 18. They are old enough ( go ) ........ out themselves. 19. His house needs ( repaint ) ....... 20. They had better ( keep ) .......secret. 2) Multiple choice 1. This film is ................. than the one we saw last week. A.as good B.gooder C.more good D.better 2. My brother won’t come here ...................10 p.m. A.until B.to C.than D.in 3. I couldn’t find your number in the telephone ....................... A.department B.director C.directory D.inquiry 4. They live in a ..................... of Oxford, and come into town by bus. A.suburb B.area C.center D.countryside 5. How long will it .............. you to get there? A.go B.need C.have D.take 6. Mr Brown invented the machine ....................... A.hisself B.itself C.himself D.Both B and C are correct 10 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 7. Before he went to bed, Mr Thomson ..................... the lights. A.closed B.turned on C.closed up D.switched off 8. It was ................. a difficult question that we couldn’t answer it. A.so B.such C.very D.too 9. I was born in Scotland but I .................. in Northern Ireland. A.grew up B.raised C.brought up D.rose 10. No one has ever asked me that question before. In passive voice this sentence should read A. That question has never been asked me before B. That question has never been asked me before by anyone C. I have not ever been asked that question before D. I have never been asked that question before 11. ..................... is the amount you must pay to ride a bus. A.Money B.Fee C.Fare D.Tax 12. Do you .............. turning the television now? A.want B.object C.mind D.disapprove 13. Trung swim very well and ............. does his brother. A.also B.so C.even D.neither 14. There is enough ..........................about aspects of American life here. A.information B.annoucement C.declaration D.qualification 15. Don’t ever do that again, .................. A.don’t you B.do you C.will you D.won’t you 16. The house ............... in green was built three years ago. A.painting B.paint C.painted D.was painted 17. After arriving home, they usually .................. their uniforms. A.take out B.put out C.take off D.put off 18. Bill Gate, ................ is the president of Microsoft Company, is a billionare. A.who B.whom C.that D.whose 19. My favourite ............... at school was history. A.topic B.class C.theme D.subject 20. Helen’s parents were very pleased when they read her school ............... A.report B.papers C.diploma D.account 3/Use the correct form of the verbs in brackets 1. What you (do)……………..last weekend? -I (go)………………to the theater with my family. 2. John and I (be)…………………..pen pals for nearly three years. 3. We used (write)……………………to each other every month when we ( be) ………………at secondary school. 4. Minh (know)………………….a little English , so she (wish)……………..she (can) ……………..speak it fluently. 5. Maryam (stay)………………..with us at the moment. She (be)………………….my sister’s friend. 4/ Fill in each blank with one suitable word to finish the following passage. Cherating is one of Malaysia’s (1)…………………famous beach resorts. Very few places (2)………………match Cherating’s beauty and serenity. A few (3)………………….my friends and I decided to visit Cherating during our school vacation. We knew that we (4)………………….most certainly going to have a good time. It (5)………………..us about one hour to cycle (6)………………..our town to Cherating. When we reached the place, we (7)………………….many fishing villages and beautiful beaches stretching for several kilometers. 11 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 Cherating is sunny (8)…………….the year and many people come to Cherating either to swim (9)……………..to drive. While at Cherating , we also enjoyed the excellent local food. Cherating is indeed (10)…………………of Malaysia’s best tourist atractions. * Answers: 1/ 1.swimming 2. to write 3. to get 4. stop 5. to take 6. carry 7. to try 8. playing 9. talking 10. park 2/ Multiple choice 1. D 6. C 2. A 7. D 3. B 8. B 4. A 9. A 5. D 10. D 3/ 1. did you do 2. have been 3. to write – were 4. knows – wishes – could 5. is staying- is 4/ 1. most 3. of 2. can 4. were 5. took 6. from 11. painted 12. to wait 13. helping 14. burning 15. to come 16. to do 17. cooking 18. to go 19.repainting 20. keep 11. C 12. C 13. B 14. A 15. C 16. C 17. D 18. A 19. D 20. A 7. saw 8. throughout 9. or 10. one III/ HOMEWORK: - Learn by heart the grammar - Prepare '' - ING FORM and INFINITIVE'' for the next period. 12 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 5 Date of preparing: 7/ 9/ 2011 Date of teaching : 20/ 9/ 2011 - ing form or infinitive A/ Objectives : - To help Ss to know more about – ing form or infinitive and do exercises. B/ Procedures : I / GRAMMAR 1/ §éng tõ nguyªn thÓ ®øng sau ®éng tõ to be Eg : His ambition is to become a director. ( Tham väng cña «ng Êy lµ trë thµnh gi¸m ®èc) 2/ Nh÷ng ®éng tõ theo sau lµ ®éng tõ nguyªn thÓ- agree ®ång ý - regret tiÕc ph¶i lµm g× - arrange s¾p xÕp - try cè g¾ng - attempt cè g¾ng - decide quyÕt ®Þnh - fail thÊt b¹i - offer ®Ò nghÞ - neglect l¬ lµ - want - threaten ®e däa - seem cã vÎ, dêng nh - plan lËp kÕ ho¹ch - promise høa - manage xoay së - expect mong chê - refuse tõ chèi - hope hy väng - remember nhí ph¶i lµm g× - need cÇn Eg : - She agreed to marry that old man. - I'll arrange to meet her. - They decided to move to Ha Noi. - Tom failed to catch the train. - I hope to see you again. -They offer to do the shopping for us. - I managed to get out of the car. - She promised to wait for him. - The kidnappers threatened to kill the child if his parents informed the police. ( Bän b¾t cãc däa giÕt ®øa bÐ nÕu bè mÑ cËu b¸o c¶nh s¸t) 3/ Nh÷ng ®éng tõ theo sau lµ t©n ng÷ vµ ®éng tõ nguyªn thÓ - advise sb to do sth khuyªn - encourage khuyÕn khÝch - allow cho phÐp - permit cho phÐp - remind nh¾c - warn sb not to do sth c¶nh b¸o ai ®õng lµm g× - tell sb to do / not to do sth b¶o ai lµm g× / kh«ng lµm g× - order ra lÖnh - persuade thuyÕt phôc - invite mêi - want - force b¾t buéc - ask yªu cÇu - help Eg : - The doctor advised me to do morning exercise. - I remind Minh to bring the umbrella. - They allow their children to watch TV in the evening. - My family encouraged me to apply for the job. 13 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 4/ Nh÷ng ®éng tõ theo sau lµ t©n ng÷ vµ ®éng tõ nguyªn thÓ kh«ng "to" - make sb do sth ( B¾t ai lµm g× ) - let sb do sth - hear sb do sth - watch sb do sth - see sb do sth - have sb do sth = get sb to do sth (nhê ai lµm g×) Eg : - Our father made us work hard. - Don't let him go out too much. - I had my neighbour repair my bike. = I got my neighbour to repair my bike. - Someone saw him steal the car. 5. Nh÷ng côm tõ theo sau lµ ®éng tõ nguyªn thÓ - to be about to do sth ( s¾p söa lµm g×) - to be able to do sth ( cã kh¶ n¨ng lµm g×) - do / try one's best to do sth ( cè g¾ng hÕt søc lµm g×) Eg : - I was about to leave when it started to rain. - Try your best ! - She hasn't been able to find a job yet. ( C« ta vÉn cha thÓ t×m ®îc c«ng viÖc) 6. §éng tõ nguyªn thÓ dïng sau but , except (trõ, ngo¹i trõ) Eg : - We can do nothing but wait. - She does nothing but complain. ( C« ta ch¼ng lµm g× ngoµi viÖc kªu ca.) 7. S + V + noun + to do sth Eg : - He didn't have a chance to explain. - We have a lot of work to do. 2/Verb -ing dïng lµm t©n ng÷ B¶ng díi ®©y lµ nh÷ng ®éng tõ ®ßi hái t©n ng÷ theo sau nã ph¶i lµ mét Verb - ing admit appreciate avoid can't help consider delay deny enjoy finish mind miss postpone practice quit recall repeat resent resist resume risk suggest Ex: John admitted stealing the jewels.  Lu ý r»ng trong b¶ng nµy cã mÉu ®éng tõ can't help doing/ but do sth: kh«ng thÓ ®õng ®îc ph¶i lµm g× Ex: With such good oranges, we can't help buying (but buy) two kilos at a time.  NÕu muèn thµnh lËp thÓ phñ ®Þnh cho c¸c ®éng tõ trªn ®©y dïng lµm t©n ng÷ ph¶i ®Æt not tríc nguyªn thÓ hoÆc V - ing.  B¶ng díi ®©y lµ nh÷ng ®éng tõ mµ t©n ng÷ sau nã cã thÓ lµ mét ®éng tõ nguyªn thÓ hoÆc mét V- ing mµ ng÷ nghÜa kh«ng thay ®æi. begin can't stand continue dread hate like love prefer start try  Lu ý r»ng trong b¶ng nµy cã mét ®éng tõ can't stand to do/doing sth: kh«ng thÓ chÞu ®ùng ®îc khi ph¶i lµm g×. Ex: He can't stand to wait/ waiting such a long time. 14 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 3. Mét sè ®éng tõ ®Æc biÖt  §ã lµ nh÷ng ®éng tõ mµ ng÷ nghÜa cña chóng sÏ ®æi kh¸c hoµn toµn khi t©n ng÷ sau nã lµ mét ®éng tõ nguyªn thÓ hoÆc V - ing : try, stop, remember, forget, regret, allow, go on. 1) TRY ( thö, cè g¾ng ) 1.1 . TRY + GERUND ( try doing sth) : thö lµm ®iÒu g× ( cã tÝnh chÊt thö nghiÖm ) Eg: She tries making a cake. ( C« Êy thö lµm mét c¸i b¸nh ) 1.2. TRY + INFINITIVE ( try to do sth ) : Cè g¾ng lµm ®iÒu g× ( ®Ó ®¹t kÕt qu¶ ) Eg: He tries to speak English. You should try to work hard. 2) STOP ( Ngõng ) 2.1. Stop to do sth: Ngng, dõng lµm mét viÖc g× ®Ó lµm mét viÖc kh¸c The worker stops to smoke a cigarrete. 2.2. Stop doing sth: dõng viÖc g× ®ang lµm His brother stopped smoking. ( Anh cña anh Êy ®· bá thuèc ) They stopped playing football when it rained.( Hä ngõng ch¬i bãng khi trêi ma) 3) REMEMBER ( Nhí ) 3.1. Remember to do sth: Nhí sÏ/ ph¶i lµm g× ( Nh mét bæn phËn hay nhiÖm vô ) Eg:: I remember to send a letter at the post office tomorow morning. I didn't to lock the door. ( T«i kh«ng nhí lµ ph¶i kho¸ cöa ) 3.2. Remember doing sth: Nhí lµ ®· lµm g×/ Nhí ®iÒu g× ®· lµm ( B©y giê nhí l¹i ) Eg:: I remember locking the door before leaving, but now I can't find the key. I remember his telling me about it. ( T«i nhí lµ h¾n ®· kÓ cho t«i vÒ chuyÖn ®ã )  §Æc biÖt nã thêng ®îc dïng víi mÉu c©u: S + still remember + V-ing : VÉn cßn nhí lµ ®·... Ex: I still remember buying the first motorbike 4) FORGET ( Quªn ) 4.1 Forget to do sth: quªn lµm ®iÒu g× Eg: I forgot to pick up my child after school She forgot to write to me ( C« ta quªn viÕt th cho t«i = C« ta cha viÕt ) = She didn't remember to write to me. He forgot to do his homework ( Nã quªn kh«ng lµm bµi tËp = Nã cha lµm ) 4.2. Forget doing sth: Quªn (r»ng) ®· lµm viÖc g× råi ) He forgets sending me a gift. ( Anh Êy quªn ®· göi cho t«i mãn quµ = Anh Êy ®· göi nhng quªn viÖc Êy )  §Æc biÖt nã thêng ®îc dïng víi mÉu c©u S + will never forget + V-ing: sÏ kh«ng bao giê quªn ®îc lµ ®· ... Eg: She will never forget meeting the Queen.( C« Êy sÏ kh«ng bao giê quªn chuyÖn ®· gÆp N÷ hoµng ) 5) REGRET ( Hèi tiÕc ) 5.1. Regret to do sth: LÊy lµm tiÕc khi ph¶i lµm g× (§îc dïng ®Ó th«ng b¸o tin xÊu/ nãi víi ai ®iÒu kh«ng may) Eg: I regret to tell/ inform/ you that ........ say that......... We regret to inform the passengers that the flight for Washington DC was canceled because of the bad weather. We regret to inform you that your application isn't suitable. we can't accept your proposal. ( ®Ò nghÞ ) 5.2. Regret doing sth/ Not doing sth: Hèi tiÕc ( v× ®· ) lµm/ Kh«ng lµm ®iÒu g× ) Eg: He regrets leaving school early. It's a big mistake. I regret not following my father's advice. She regretted not working hard before. ( C« Êy thÊy tiÕc lµ tríc ®©y kh«ng häc hµnh ch¨m chØ). 6) ALLOW ( Cho phÐp ) 15 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 6.1.Allow sb to do sth: ( Cho phÐp ai lµm g× ) They allow their children to watch TVin the evening. 6.2. Allow doing sth: Cho phÐp lµm g×. They don't allow smoking here. ( Hä kh«ng cho phÐp hót thuèc ë ®©y) 7) GO ON ( TiÕp tôc ) 7.1.Go on to do sth: After his course, he goes on to work in a bank.( Sau khãa häc, anh Êy lµm viÖc ë mét ng©n hµng ) 7.2.Go on doing sth: TiÕp tôc lµm ®iÒu g× The workers go on working despite the bad weather. 1. C¸c giíi tõ ®øng sau ®éng tõ  TÊt c¶ c¸c giíi tõ ®øng sau ®éng tõ ®Òu ph¶i ë d¹ng V-ing  Mét sè c¸c ®éng tõ thêng ®i kÌm víi giíi tõ to. Kh«ng ®îc nhÇm lÉn giíi tõ nµy víi to cña ®éng tõ nguyªn thÓ. Verb + prepositions + V-ing approve of be better of count on depend on give up insist on keep on put off rely on succeed in think about think of worry about object to look forward to confess to Eg: Fred confessed to stealing the jewels Adjective + prepositions + V-ing accustomed to afraid of capable of intent on interested in successful in Eg: Mitch is afraid of getting married now. fond of tired of Noun + prepositions + V-ing choice of excuse for intention of possibility of reason for Eg: There is no reason for leaving this early. method for (method of)  Kh«ng ph¶i bÊt cø tÝnh tõ nµo còng ®Òu ®ßi hái sau nã lµ mét giíi tõ + V-ing. Nh÷ng tÝnh tõ ë b¶ng sau l¹i ®ßi hái sau nã lµ mét ®éng tõ nguyªn thÓ. anxious boring dangerous eager easy good pleased prepared ready usual common difficult Eg: It is dangerous to drive in this weather. hard strange able  able/ unable to do sth = capable/ incapable of doing sth. 5.C¸c ®¹i tõ ®øng tríc ®éng tõ nguyªn thÓ hoÆc V-ing dïng lµm t©n ng÷.  §øng tríc mét ®éng tõ nguyªn thÓ lµm t©n ng÷ th× d¹ng cña ®¹i tõ vµ danh tõ sÏ lµ t©n ng÷. allow ask beg convince expect instruct invite order permit persuade prepare promise remind urge want S + V + complement form (pronoun/ noun) + [to + verb] 16 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 Eg: Joe asked Mary to call him when she woke up. Eg: We ordered him to appear in court.  Tuy nhiªn ®øng tríc mét V- ing lµm t©n ng÷ th× d¹ng cña ®¹i tõ vµ danh tõ sÏ lµ së h÷u. Subject + verb + possessive form (pronoun/ noun) + verb-ing Eg: We understand your not being able to stay longer. Eg: We object to their calling at this hour II/ EXERCISES 1/ Put the verbs between brackets in their correct Infinitive or Gerund form : 1.The children are busy ( collect ) shells on the beach . 2.She had to ask the boys ( stop) ( make ) noise . 3.Our teacher has promised ( help ) us ( prepare ) for the exam . 4.I’d love ( have ) an opportunity of (meet ) you again . 5.There is no ( deny )that he enjoys ( listen ) to his own voice . 6.Is ( boil ) or ( fry ) the best way of ( cook ) this fish . 7.It’s no use your ( ask )him ( lend ) you any money . 8.She stopped ( talk ) as if waiting for him ( speak ). 9.He advised me ( consider ) all the facts before ( decide ) ( accept ) the job . 10.My uncle used to ( show ) me where ( go ) and what ( buy ). 11.There is nothing like ( walk ) as a means of ( keep ) 12.I couldn’t resist ( ask ) him why he was trying ( avoid )(meet ) me . 13/ The department store agreed (take) back the damaged radio. 14/ Would the doctor mind (spend) some time talking to me after the examination ? 15/ Dan failed (pass) the examination and was quite upset. 16/ She expects (deliver) her baby at the new hospital. 17/ We dislike (eat) dinner at 9.00. 18/ My niece hopes (travel) with me to Disneyland next April. 19/ I finally finished (cook) at 7.00 and served dinner. 20/ Would you mind (not turn) on the radio until I finish with this phone call ? 21/ Marge's children are used to ( pick up) after school every day. They don't have to walk home. 22/ - Do you remember (post) the letter ? - Yes, I do. I posted it in the letter box near my gate. 23/ Did you remember (lock) the door ? - No, I didn't. I'd better (go) back and do it now. 24/ I distinctly remember (pay) him. I gave him 2 dollards. 25/ Mr Whithe was accused of (leak) information to the press. 26/ He wastes time (philander) with the girls in the village. 27/ Suddenly (feel) hungry, he (stop) (buy) a bar of chocolate. 28/ He tried (make) me (believe) that he was my stepbrother. 29/ He was about (leave) when she came. 30/ Mrs John : I don't allow (smoke) in my room. Mrs Smiths : I don't allow my family (smoke) at all. II- Use these jumbled sets of suggested words to write a letter : Dear Mom and Dad, 1- I / arrive / Hanoi / 5 o’clock yesterday morning. ....................................................................................................... 2- I / staying / nice hotel. ......................................................................................................................... 17 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 3- It / not far / city center. ........................................................................................................................ 4- I / already see / Uncle Ho’s Mausoleum / some places of interest here. ........................................................................................................................... 5- Tomorrow / going on the trip / Ha Long Bay. ................................................................................................................................ 6- I / never been there before. .................................................................................................................................. 7- I / excited / trip / not sleep. ................................................................................................................................... 8- I / be home / Sunday, Nov 10th. .............................................................................................................................. 9- I / tell you / more / trip / when / be in Hue. ............................................................................................................................ 10-I hope / you well. .............................................................................................................. Yours, Lan Chi * ANSWERS 1/ 1.collecting 7. asking – to lend 2. to stop - making 8. talking – to speak 3. to help - to prepare 9. to consider – deciding – to accept 4. to have - meeting 10. show – to go – to buy 5. to deny – listening 11. to walk – keeping 6. boiling – fring - cooking 12. asking – to advoid - meeting 13.to take 22. to post 14. spending 23. locking – go 15. to pass 24. paying 16. delivering 25. leaking 17. eating 26. philandering 18. to travel 27. feeling - stops – to buy 19. cooking 28. to make – believe 20. not turning 29. to leave 21.pick up 30. smoking – to smoke 2/ 1 - I arrived in Hanoi at 5 o'clock yesterday morning. 2- I am staying in a nice hotel. 3- It is not far from the city center. 4- I have already seen Uncle Ho’s Mausoleum and some places of interest here. 5- Tomorrow I am going on the trip to Ha Long Bay. 6- I have never been there before. 7- I am excited about the trip that I can't sleep. 8- I will be home on Sunday, Nov 10th. 18 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 9- I will tell you more about my trip when I am in Hue. 10- I hope that you well. III/ HOMEWORK: - Learn by heart the grammar. - Prepare '' Wish- clause'' on the next period. 19 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 4 Date of preparing: 14/9/ 2011 Date of teaching :27/ 9/ 2011 ''Wish ''clause A/ Objectives : - To help Ss to know more about Wish clause and do exercises. B/ Procedures : I / GRAMMAR §Ó diÔn t¶ nh÷ng íc muèn, nh÷ng ®iÒu kh«ng cã thËt hoÆc rÊt khã thùc hiÖn ta cã thÓ dïng ®éng tõ '' WISH'' , '' IF ONLY '' or '' WOULD RATHER'' + CLAUSE ( MÖnh ®Ò ) 1/ WISH + ( that ) CLAUSE a/ (¦íc muèn tr¸i víi thùc tÕ ë t¬ng lai ) S + WISH + ( THAT ) + WOULD + V ( bare inf ) I wish I would go to the moon tomorrow. My mother wishes she would visit London some day. b/ ( ¦íc muèn tr¸i víi thùc tÕ ë hiÖn t¹i ) S + WISH + ( THAT ) + V ( past simple ) ( be = were ) I wish I were at the seaside now. He wishes he could speak English fluently. c/ ( ¦íc muèn tr¸i víi thùc tÕ ë qu¸ khø ) S + WISH + ( THAT ) + V ( past perfect ) I wish I had gone to the movies last night. Tom wishes he had followed the doctor's advice when he was in hospital. He didn't learn hard at school.He regrets now. = (He wishes he had learned hard = He regrets not having learned/ learning hard) * Notes : WISH cã thÓ ®îc dïng nh ®éng tõ WANT WISH + to V ( I wish to be a teacher )=I want to be a teacer. I wis to visit my uncle = I want to visit my uncle. 2/'' IF ONLY'' + CLAUSE - MÖnh ®Ò theo sau '' IF ONLY '' cã cÊu tróc gièng nh '' WISH '' Eg: If only he were at our meeting now 3/ '' WOULD / ' D RATHER '' + ( THAT ) CLAUSE - §îc dïng ®Ó diÔn t¶ ®iÒu g× a thÝch h¬n. MÖnh ®Ò theo sau '' WOULD RATHER'' cã cÊu tróc gièng nh mÖnh ®Ò theo sau '' WISH '' I'd rather ( that ) you took the course in English.( T«i thÝch b¹n t«i theo häc kho¸ häc TiÕng Anh h¬n.) II/ EXERCISES 1/ Ex1/ Make sentences with '' I wish ......'' in the following situations. 1.I don't have time to study  I wish ................ 2. I can't answer the question.  I wish ................ 3. They will leave for France next week.  I wish ................ 4. We are not leaving in England.  I wish ................ 5. She won't visit me again.  I wish ................ 6. He is so stupid.  I wish ................ 7. My younger brothers play in the street all day.  I wish ................ 8. I didn't see the TV program last night.  I wish ................ 9. My friend, John lost his pen.  I wish ................ 10. Mary was absent from class yesterday.  I wish ................ 2/ Ex2 : Multiple choice 1. She often goes to the ................to pray because her religion is Islam. A. church B.pagoda C.temple D.mosque 2. Mary was really .................. by the beauty of Hanoi. A.impress B.impression C.impressive D.impressed 3. The United States has a .................. of around 250 million. 20
- Xem thêm -