Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 hay nhất

  • Số trang: 94 |
  • Loại file: DOC |
  • Lượt xem: 264 |
  • Lượt tải: 0
dangvantuan

Đã đăng 42074 tài liệu

Mô tả:

Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 PHÂN PHỐI CHƯƠNG TRèNH BỒI DƯỠNG HSG MÔN ANH 9 NĂM HỌC 2011-2012 * Nội dung Tuần Tiết Nội dung Điều chỉnh Ghi chỳ 1 3 2 Kiểm tra chọn HSG (150’) 4 3 Form of verbs 4 Exercises 5 Ing forn or infinitive 6 Exercises 5 6 7 Wish clause 7 8 9 10 11 12 8 Exercises 9 Passive voice 10 Exercises 11 Consolidation 12 Exercises 13 Conjunctions 14 Exercises 15 Present participe 16 Exercises 17 Some structures 18 Exercises 19 Revision+ Exercises 1 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 13 14 15 16 17 18 20 Test No 1 21 Conditional sentences 22 Exercises 23 Reported speech in question 24 Exercises 25 Relative clause 26 Exercises 27 Revision+ Exercises 28 Test No 1 29 Tag questions 30 Exercises 31 Cosolida tion 32 The test XÁC NHẬN CỦA BGH NGƯỜI LẬP 2 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 1 Date of preparing: 1/ 9/ 2011 Date of teaching : 6/ 9 / 2011 Bài kiểm tra chọn học sinh giỏi Anh 9 Năm học : 2011 - 2012 Thời gian : 150 phút ( Tổng điểm 100) A. PRONUNCIATION AND STRESS I. Which word is stressed differently from the others? (5ms) 1. A. deposit B. festival C. institute D. resident 2. A. activity B. electricity C. simplicity D. pollution 3. A. achievement B. experiment C. explanation D. discovery 4. A. surprising B. astonishing C. amazing D. interesting 5. A. interview B. industry C. essential D. difficult II. Which underlined part is pronounced differently? (5ms) 6. A. drop B. joke C. top D. confidence 7. A. ground B. found C. though D. sound 8. A. normal B. order C. oven D. origin 9. A. honesty B. hair C. honor D. hour 10. A. sugar B. steam C. press D. waste B. GRAMMAR AND STRUCTURE I) Choose and circle the word (A, B, C or D) that best completes each sentence (30ms) 1/ Vietnam’s population …………. 80 million in 2004 . A. reduced B. increased C. reached D. rose 2/ The air………….. the earth is becoming thinner. A.surrounding B. rounding C. involving D. floating 3/ ………... energy is the enrgy that we get from the sun A.wind B. tidal C. hydro D. solar 4/ The sun is many times ………… the earth. A. bigger than B.bigger C. as big D. big as 5/ Mercury is the smallest among the planets …………. the sun. A. of B. for C. with D. on 6/ …………. a kind of everlasting energy, solar energy may be the sollution to our crisis A. Because B. Since C. As D.With 7/ Students …. universities may have many difficulties in finding good study method. A. enter B. entering C.that enter D. who enter 8/ your house has ………… nice furniture. A. such B. such a C.so D. towards 9. If we had known your new address, we ________ to see you. A. came B. will come C. would come D. would have come 10. He looked forward to ________ his first pay packet. A. receive B. have received C. be receiving D. receiving 11. “Let’s go dancing, _________?” – “Yes, let’s.” A. won’t we B. don’t we C. do we D. shall we 12. I wish I _________ all about this matter a week ago. 3 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 A. knew B. know C. had known D. B & C are correct. 13. He was _________ he could not wake up. A. very tired that B. such tired that C. too tired that D. so tired that 14. Joan asked _________. A. if there was coffee B. there was coffee C. was there coffee D. where was the coffee 15. I ____ my house ____. That is why there is all this mess. A. had – paint B. have – paint C. am having – painted D. had had - paint 16. He was made _________ for two hours. A. to wait B. wait C. waiting D. waited 17. “Where are my jeans?” “They _________ at the moment. Sorry.” A. are washing B. were washed C. are washed D. are being washed 18. It took weeks to get used to …… someone else around. A. have B. having C. had D. has 19…… he comes in half an hour, I shall go alone. A. If B. Unless C. Because D. When 20. I want to have my suit …… . I’m going to a wedding on Saturday. A. cleaned B. cleaning C. clean D. to clean 21. He turned …… the light so as not to waste electricity. A. off B. of C. on D. down 22. My father tells me to give …… smoking. A. up B. off C. of D. out 23. Anne smokes a lot. …… . A. So her mother does B. So does her mother C. Does her mother too D. Too her mother does 24. I haven’t seen Jenny …… . A. for a long time B. in the last time C. since long D. lastly 25. Are these the books …… you have been looking for? A. which B. who C. whom D. whose 26. Keiko has $100. Betty has $75. Betty has less money than Keiko. A. more money than B. not as much money as C. the same money as D. a lot of money 27. Have you fed the chickens yet? In the passive voice, this should read: A. Has somebody fed the chickens yet? B. Have the chickens fed yet? C. Have the chickens been fed yet? D. Have you had the chickens fed yet? 28. nice surprise / receive / your letter. A. to receive your letter it is a nice surprise. B. Receiving your letter it is a nice surprise. C. It is a nice surprise to receive your letter. D. It is a nice surprise when receiving your letter. 29. I / school / five days / week / favorite subjects / Math / English. 4 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 A. Despite I go to school five days a week and my favorite subjects are Math and English B. I go to school five days a week and my favorite subjects are Math and English. C. I go to school five days in a week so that my favorite subjects are Math and English. D. I go to school five days a week with my favorite subjects are Math and English. 30. There / more visitors / March / April A. There were more visitors in March than in April. B. There were more than visitors in March and in April. C. There were as many as visitors in March and in April. D. There were visitors in March more than in April. II. Identify and circle one underlined word or phrase that is incorrect. (10ms) 1.They asked a lot of questions, checked their figures, and came up with a best solution. A B C D 2. We will be interviewed all job applicants as soon as their papers have been processed. A B C D 3. This telephone isn’t as cheap the other one, but it works much better. A B C D 4. That secretary of mine is so efficient that she always amazes myself with her speed. A B C D 5. Most students were able of finding good jobs three to six months after graduation. A B C D 6. We were made learning fifty new words every week. A B C D 7. Both cattle or railroads helped build the city of Chicago. A B C D 8. Mrs. Adams was surprise that her son and his friend had gone to the mountains to ski. A B C D 9. The letter was sent by special delivery must be important. A B C D 10. Suzy had better to change her study habits if she hopes to be admitted to a A B C D good university. C) WRITING: I) Use the correct word form: (10ms) 1) My new car is more . . . . . . . . . . . . . . . . than the one I had before. (economy) 2) He didn't feel happy because he worked . . . . . . . . . . . . . . .(success) 3) My colleagues are very pleasant, but the manager is a little. . . . . . . . . . . . (friend) 4) We must make a . . . . . . . . . . . . . . . . .about where to go. (decide) 5) Lucy got . . . . . . . . quickly and went for work. (dress) 6) We all looked . . . . . . . . . . . . . . after the summer holiday. (health) 7) The children are more . . . . . . . . . . . . . . . . in cartoons. (interest) 8) . . . . . . . . . . . . . . . . ., the weather was so bad that we couldn’t go out. (fortune) 9) I hope there won’t be too much . . . . . . . . . . . . . . in getting a work permit. (difficult) 10) That . . . . . . . . . . . . . . has composed a lot of beautiful songs. (music) 5 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 II) Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentences printed before it (5ms) 1) We arrived too late to see the first film. We didn’t ……………………………………. 2) “Would you mind not smoking in here?” I’d rather ……………………………………. 3) He wrote the letter in two hours.. It took ……………………………………………… 4) “Why don’t we go out for a walk?”  My father suggested ……………………. 5) In spite of his age, Mr. Benson runs 8 miles before breakfast. Though ……………………… III) Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first sentence using the word given. Do not change the word given. (5ms) 1) It would be difficult for me to finish the work by the weekend. (difficulty)  ……………. 2) Be sure to say goodbye to your grandmother before you leave. (without)  ………………… 3) If I don’t leave now, I’ll miss the train. (unless) …………………………………… 4) You know a lot of people. (seem) ……………………………………………… 5) Tan looks nothing like his father. (take)…………………………………………… D) READING I) Read the following passage and then choose the word (A, B, C or D) that best completes each blank. (20ms) “My home is in the air – I do an enormous amount of traveling. It is a fast life and (1) ______ of work, but I like it and that is the only way (2) ______ me. Everything is tiring – music, traveling – but what can I do? I am not (3) ______ to complaining. It is hard to imagine now (4) ______ I will ever be very long in one place. My home town is on the Caspian Sea. There is sea, wind, sun and (5) ______ (many tourists and hotels. I have my own flat with four or five rooms, but I am seldom there. If I am there for a day or two I prefer to (6) ______ with my mother and grandmother. They live in a small house, (7) ______ it is very comfortable and my mother cooks for me. I like good, simple food. I have no wife, no brothers or sisters and my father (8)______ when I was seven. He was an engineer and I don’t (9)______ him very well. He liked music very much and wanted me to (10) ______ a musician.” 1. A. most B. full C. complete D. more 2. A. for B. to C. in D. by 3. A. wanted B. taken C. used D. known 4. A. and B. so C. while D. that 5. A. far B. too C. much D. more 6. A. stay B. go C. do D. spend 7. A. but B. since C. even D. which 8. A. killed B. gone C. passed D. died 6 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 9. A. know B. remember C. remind D. see 10. A. become B. turn C. develop D. grow II/Read the passage,Using the cues and write the questions then answer the questions. (10 ms) UNICEF, the United Nation Children’s Fun, serve the children of the world. It serves children of all races, nationalities, religions, and political systerm in more than 100 developing countries. Its purpose is to help provide a better life for children and their mothers. It gives both long-term assistance and emergency help. This program is very necessary. Today 800 million humans live in codition of poverty and hopelessness. Two-thirds of them are children and mothers of small children. Four- fifths of these children have no regular health services. Nine out of ten are not protected against childhood diseases. One hundred millon do not have enough of the right foods. Most of the drink impure water. Unsafe water is one of the reason millons of people die every year. * Questions 1/ UNICEF / serve/ children of all religions/ developing countries? 2/ What/ UNICEF’S purpose 3/ How many people in the world todaylive/ poor and hopeless conditions? 4/ What / one of the reasons millonsof people die every year? Đáp án và hướng dẫn chấm bàI kiểm tra chọn học sinh giỏi anh 9 Năm học :2011 – 2012 Tổng điểm 100 đ A. PRONUNCIATION AND STRESS I)( 5đ) Mỗi câu đúng 1đ 1. A. deposit 2 . B. electricity 3. C. explanation 4. D. interesting 5 C. essential II)( 5đ) Mỗi câu đúng 1đ 6D 7C 8C 9B 10A B. GRAMMAR AND STRUCTURE I/ (30đ) Mỗi câu đúng 1 đ 1C 2A 3D 4A 5A 6D 7A 8A 9D 10D 11D 12C 13D 14A 15C 16A 17D 18B 19B 20A 21A 22A 23B 24A 25A 26B 27C 28C 29B 30A II) ( 10đ) Mỗi câu đúng 1đ 1D 2A 3A 4C 5C 6C 7B 8A 9A 10B C) WRITING: I) ( 10đ) Mỗi câu đúng 1đ 1-economical 2-unsuccessfully 3-friendly 4-decision 5-dressed 6-healthy 7-interested 8-unfortunately 7 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 9- difficulty 10-musician II/ ( 5đ) Mỗi câu đúng 1đ 1) We didn’t arrive early enough to see the first film. 2) I’d rather you didn’t smoke in here 3) It took him 2 hours to write the letter. 4) My father suggested ( that) we should go out for a while. going out for a while. 5) Though Mr.Benson is old, He runs 8 miles before breakfast. III) ( 5đ) Mỗi câu đúng 1đ 1) I would have difficulty in finishing the work by the weekend. 2) Be sure not to leave without saying goodbye to your grandmother. 3) I’ll miss the train unless I leave now. 4) You seem to know a lot of people. 5) Tan doesn’t take after his father at all. D) READING: I) ( 20đ) Mỗi câu đúng 2đ 1B 2A 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10A II/ ( 10đ) Mỗi câu đúng 2,5đ 1/ Does UNICEF serve children of all religions in developing countries ? Yes, it does 2/ What is UNICEF’S purpose? Its purpose is to help provide a better life for children and their mothers. 3/ How many people in the world today live in poor and hopeless condition. 800 million people do 4/ What is one of the reason millions of people die every year. They drink impure water / unsafe water. 8 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 4 Date of preparing: 1/ 9/ 2011 Date of teaching : 13/ 9 / 2011 Forms of verbs A/ Objectives : - To help Ss to know more about the forms of verbs and do exercises. B/ Procedures : I/ GRAMMAR: Forms of verbs 1/ TO V( to infinitive ) : được sử dụng trong các trường hợp sau: + Sau các động từ : want, intend, decide, expect, hope, offer, wish, mean, promise, refuse, learn, like, agree, fail, attempt ( cố gắng ), arrange, neglect ( lơ là ), plan, manage, need, seem, threaten ( đe doạ )..... + Sau Adj : S + be + adj + to do sth glad, happy, ready, kind, difficult, easy, willing ( quan tâm, tự nguyện ), interesting, eager, luckey, pleased, disappointed ( thất vọng )....... Eg: I'm glad to hear that you passed the exam + Trong cấu trúc : S + V + O + TIME + to V It took me 2 days to read the book. + Trong cấu trúc : S + V1 + ( not ) to V2 He advised me ( not) to go there. Khi V1 là : ask, get , tell, want, advise, request, order, persude, invite, force, help, encourage, allow, permit, remind( nhắc nhở ), warn....... + Trong cấu trúc : TOO Adj / Adv + ( for sb ) + to do sth OR Adj/ Adv + ENOUGH + ( for sb ) + to do sth He's old enough to drive a car. + Sau V: make, see, hear, watch, notice..... ở bị động I was made to laugh a lot + Biểu đạt mục đích thay cho : in order to / so as to I went to / in order to see him + Trong cấu trúc : S + be + the first/ second.... to do sth. He was the first person to leave the party. = He was the first person who left the party. 2/ V ( bare infinitive ): được sử dụng trong các trường hợp sau: + Sau Modals : can, may, must, need, will, shall, should,would rather, had better, had best, ought to, used to, have to, dare............ You had better stay at home. She'd better not stay up late + Trong cấu trúc V là động từ tri giác : see, hear, notice, watch.....sb do sth I saw the goalkeeper catch the ball beautifully. + Trong cấu trúc V là : make , let, have sb do sth: ( Have sb do sth : Nhờ ai làm gì ) Let him go out The actor made them laugh a lot ( Bắt ai làm gì ) + Trong cấu trúc : '' suggest/ demand/ insist that sb do / should do sth'' I suggest that he learn/ should learn harder. + Dùng sau : but, except ( trừ, ngoại trừ ) We can do nothing but wait 9 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 She does nothing but complain ( Cô ta chẳng làm gì ngoài việc kêu ca) 3/ V- ING : được sử dụng trong các trường hợp sau: + Sau một số V: prefer, mind, enjoy, admit ( thoả mãn ), deny, like, dislike, hate, finish, start, keep, stop, practice.......... I like learning English. + Sau phrasal verbs: be/ get used to, look forward to, have a good time, have a hard time, be busy, it's no good/ use/ there's no point in ( vô ích khi làm gì ), It's ( not ) worth ( thật '' không '' đáng ) ............ She is busy learning This book is worth watching There's no point in teaching you + Trong cấu trúc với V tri giác , biểu hiện hành động đang diễn ra. We could see the woman coming down. + Theo sau một số V + preposition: about , of, with, without.... She left without saying any word. + Bắt đầu một ngữ phân từ mang nghĩa chủ động Seeing him running, I went to see what was wrong. Being + Adj : Being tall is an advantage in life. Not being tall is a disadvantage in life. + Go + V-ing : go fishing, go camping, go jogging / hiking/ cycling/ shopping..... + Can't help + V- ing : ( Không thể nhịn được ) When he tells a joke, I can't help laughing. + Can't stand/ bear + V- ing : ( không thể chịu được ) I can't bear living with him. I can't stand listening to you + To sit/ stand/ lie/ walk somewhere + V- ing He sat in an armchair reading a book. + To catch/ find/ discover + sb + V- ing I caught the boy stealing apples in the garden. + need + V- ing ( nghĩa bị động ) My motorbike needs reparing II/ Exercises: 1) Supply the correct verb forms: 1.Tourists could see fish ( swim)....... along the brook ( lạch, dòng suối nhỏ ) 2.The form teacher has asked Jack ( write ) ....... an assay on the Thames. 3. It sometimes may be difficult ( get ) ....... a taxi during rush hour. 4.The rain has made the children ( stop ) .......their game. 5. She tells the driver ( take ) ....... her to the railway station. 6. Does Mrs Green have them ( carry ) ........these books back home ? 7. The principal noticed those students ( try )....... harder and harder. 8. Children have just stopped ( play ) .......... football. 9. They keep ( talk )........ about an old friend they met yesterday. 10. We heard Mr Brown ( park )....... his car near the gate. 11. They had their house ( paint )............. before Tet holiday. 12. I advised him ( wait ) ...... for me at the airport. 10 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 13. Would you mind ( help )....... me with this work ? 14. Do you smell something ( burn )........ in the kitchen ? 15. Mother requests her daughter not ( come ) .........back home late . 16. Each of us is ready ( do ) ........ the work. 17. My mother is good at ( cook ) .......... 18. They are old enough ( go ) ........ out themselves. 19. His house needs ( repaint ) ....... 20. They had better ( keep ) .......secret. 2) Multiple choice 1. This film is ................. than the one we saw last week. A.as good B.gooder C.more good D.better 2. My brother won’t come here ...................10 p.m. A.until B.to C.than D.in 3. I couldn’t find your number in the telephone ....................... A.department B.director C.directory D.inquiry 4. They live in a ..................... of Oxford, and come into town by bus. A.suburb B.area C.center D.countryside 5. How long will it .............. you to get there? A.go B.need C.have D.take 6. Mr Brown invented the machine ....................... A.hisself B.itself C.himself D.Both B and C are correct 7. Before he went to bed, Mr Thomson ..................... the lights. A.closed B.turned on C.closed up D.switched off 8. It was ................. a difficult question that we couldn’t answer it. A.so B.such C.very D.too 9. I was born in Scotland but I .................. in Northern Ireland. A.grew up B.raised C.brought up D.rose 10. No one has ever asked me that question before. In passive voice this sentence should read A. That question has never been asked me before B. That question has never been asked me before by anyone C. I have not ever been asked that question before D. I have never been asked that question before 11. ..................... is the amount you must pay to ride a bus. A.Money B.Fee C.Fare D.Tax 12. Do you .............. turning the television now? A.want B.object C.mind D.disapprove 13. Trung swim very well and ............. does his brother. A.also B.so C.even D.neither 14. There is enough ..........................about aspects of American life here. A.information B.annoucement C.declaration D.qualification 15. Don’t ever do that again, .................. 11 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 A.don’t you B.do you C.will you D.won’t you 16. The house ............... in green was built three years ago. A.painting B.paint C.painted D.was painted 17. After arriving home, they usually .................. their uniforms. A.take out B.put out C.take off D.put off 18. Bill Gate, ................ is the president of Microsoft Company, is a billionare. A.who B.whom C.that D.whose 19. My favourite ............... at school was history. A.topic B.class C.theme D.subject 20. Helen’s parents were very pleased when they read her school ............... A.report B.papers C.diploma D.account 3/Use the correct form of the verbs in brackets 1. What you (do)……………..last weekend? -I (go)………………to the theater with my family. 2. John and I (be)…………………..pen pals for nearly three years. 3. We used (write)……………………to each other every month when we ( be) ………………at secondary school. 4. Minh (know)………………….a little English , so she (wish)……………..she (can) ……………..speak it fluently. 5. Maryam (stay)………………..with us at the moment. She (be)………………….my sister’s friend. 4/ Fill in each blank with one suitable word to finish the following passage. Cherating is one of Malaysia’s (1)…………………famous beach resorts. Very few places (2)………………match Cherating’s beauty and serenity. A few (3)………………….my friends and I decided to visit Cherating during our school vacation. We knew that we (4)………………….most certainly going to have a good time. It (5)………………..us about one hour to cycle (6)………………..our town to Cherating. When we reached the place, we (7)………………….many fishing villages and beautiful beaches stretching for several kilometers. Cherating is sunny (8)…………….the year and many people come to Cherating either to swim (9)……………..to drive. While at Cherating , we also enjoyed the excellent local food. Cherating is indeed (10)…………………of Malaysia’s best tourist atractions. * Answers: 1/ 1.swimming 2. to write 3. to get 4. stop 5. to take 6. carry 7. to try 8. playing 9. talking 10. park 11. painted 12. to wait 13. helping 14. burning 15. to come 16. to do 17. cooking 18. to go 19.repainting 20. keep 12 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 2/ Multiple choice 1. D 6. C 11. C 16. C 2. A 7. D 12. C 17. D 3. B 8. B 13. B 18. A 4. A 9. A 14. A 19. D 5. D 10. D 15. C 20. A 3/ 1. did you do 2. have been 3. to write – were 4. knows – wishes – could 5. is staying- is 4/ 1. most 3. of 5. took 7. saw 9. or 2. can 4. were 6. from 8. throughout 10. one III/ HOMEWORK: - Learn by heart the grammar - Prepare '' - ING FORM and INFINITIVE'' for the next period. 13 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 WEEK 5 Date of preparing: 7/ 9/ 2011 Date of teaching : 20/ 9/ 2011 - ing form or infinitive A/ Objectives : - To help Ss to know more about – ing form or infinitive and do exercises. B/ Procedures : I / GRAMMAR 1/ Động từ nguyên thể đứng sau động từ to be Eg : His ambition is to become a director. ( Tham vọng của ông ấy là trở thành giám đốc) 2/ Những động từ theo sau là động từ nguyên thể- agree đồng ý - regret tiếc phải làm gì - arrange sắp xếp - try cố gắng - attempt cố gắng - decide quyết định - fail thất bại - offer đề nghị - neglect lơ là - want - threaten đe dọa - seem có vẻ, dường như - plan lập kế hoạch - promise hứa - manage xoay sở - expect mong chờ - refuse từ chối - hope hy vọng - remember nhớ phải làm gì - need cần Eg : - She agreed to marry that old man. - I'll arrange to meet her. - They decided to move to Ha Noi. - Tom failed to catch the train. - I hope to see you again. -They offer to do the shopping for us. - I managed to get out of the car. - She promised to wait for him. - The kidnappers threatened to kill the child if his parents informed the police. ( Bọn bắt cóc dọa giết đứa bé nếu bố mẹ cậu báo cảnh sát) 3/ Những động từ theo sau là tân ngữ và động từ nguyên thể - advise sb to do sth khuyên - encourage khuyến khích - allow cho phép - permit cho phép - remind nhắc - warn sb not to do sth cảnh báo ai đừng làm gì - tell sb to do / not to do sth bảo ai làm gì / không làm gì - order ra lệnh 14 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 - persuade thuyết phục - invite mời - want - force bắt buộc - ask yêu cầu - help Eg : - The doctor advised me to do morning exercise. - I remind Minh to bring the umbrella. - They allow their children to watch TV in the evening. - My family encouraged me to apply for the job. 4/ Những động từ theo sau là tân ngữ và động từ nguyên thể không "to" - make sb do sth ( Bắt ai làm gì ) - let sb do sth - hear sb do sth - watch sb do sth - see sb do sth - have sb do sth = get sb to do sth (nhờ ai làm gì) Eg : - Our father made us work hard. - Don't let him go out too much. - I had my neighbour repair my bike. = I got my neighbour to repair my bike. - Someone saw him steal the car. 5. Những cụm từ theo sau là động từ nguyên thể - to be about to do sth ( sắp sửa làm gì) - to be able to do sth ( có khả năng làm gì) - do / try one's best to do sth ( cố gắng hết sức làm gì) Eg : - I was about to leave when it started to rain. - Try your best ! - She hasn't been able to find a job yet. ( Cô ta vẫn chưa thể tìm được công việc) 6. Động từ nguyên thể dùng sau but , except (trừ, ngoại trừ) Eg : - We can do nothing but wait. - She does nothing but complain. ( Cô ta chẳng làm gì ngoài việc kêu ca.) 7. S + V + noun + to do sth Eg : - He didn't have a chance to explain. - We have a lot of work to do. 2/Verb -ing dùng làm tân ngữ Bảng dưới đây là những động từ đòi hỏi tân ngữ theo sau nó phải là một Verb - ing admit appreciate avoid can't help consider delay deny enjoy finish mind miss postpone practice quit recall repeat resent resist resume risk suggest 15 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 Ex: John admitted stealing the jewels.  Lưu ý rằng trong bảng này có mẫu động từ can't help doing/ but do sth: không thể đừng được phải làm gì Ex: With such good oranges, we can't help buying (but buy) two kilos at a time.  Nếu muốn thành lập thể phủ định cho các động từ trên đây dùng làm tân ngữ phải đặt not trước nguyên thể hoặc V - ing.  Bảng dưới đây là những động từ mà tân ngữ sau nó có thể là một động từ nguyên thể hoặc một V- ing mà ngữ nghĩa không thay đổi. begin can't stand continue dread hate like love prefer start try  Lưu ý rằng trong bảng này có một động từ can't stand to do/doing sth: không thể chịu đựng được khi phải làm gì. Ex: He can't stand to wait/ waiting such a long time. 3. Một số động từ đặc biệt  Đó là những động từ mà ngữ nghĩa của chúng sẽ đổi khác hoàn toàn khi tân ngữ sau nó là một động từ nguyên thể hoặc V - ing : try, stop, remember, forget, regret, allow, go on. 1) TRY ( thử, cố gắng ) 1.1 . TRY + GERUND ( try doing sth) : thử làm điều gì ( có tính chất thử nghiệm ) Eg: She tries making a cake. ( Cô ấy thử làm một cái bánh ) 1.2. TRY + INFINITIVE ( try to do sth ) : Cố gắng làm điều gì ( để đạt kết quả ) Eg: He tries to speak English. You should try to work hard. 2) STOP ( Ngừng ) 2.1. Stop to do sth: Ngưng, dừng làm một việc gì để làm một việc khác The worker stops to smoke a cigarrete. 2.2. Stop doing sth: dừng việc gì đang làm His brother stopped smoking. ( Anh của anh ấy đã bỏ thuốc ) They stopped playing football when it rained.( Họ ngừng chơi bóng khi trời mưa) 3) REMEMBER ( Nhớ ) 3.1. Remember to do sth: Nhớ sẽ/ phải làm gì ( Như một bổn phận hay nhiệm vụ ) Eg:: I remember to send a letter at the post office tomorow morning. I didn't to lock the door. ( Tôi không nhớ là phải khoá cửa ) 3.2. Remember doing sth: Nhớ là đã làm gì/ Nhớ điều gì đã làm ( Bây giờ nhớ lại ) Eg:: I remember locking the door before leaving, but now I can't find the key. I remember his telling me about it. ( Tôi nhớ là hắn đã kể cho tôi về chuyện đó )  Đặc biệt nó thường được dùng với mẫu câu: S + still remember + V-ing : Vẫn còn nhớ là đã... 16 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 Ex: I still remember buying the first motorbike 4) FORGET ( Quên ) 4.1 Forget to do sth: quên làm điều gì Eg: I forgot to pick up my child after school She forgot to write to me ( Cô ta quên viết thư cho tôi = Cô ta chưa viết ) = She didn't remember to write to me. He forgot to do his homework ( Nó quên không làm bài tập = Nó chưa làm ) 4.2. Forget doing sth: Quên (rằng) đã làm việc gì rồi ) He forgets sending me a gift. ( Anh ấy quên đã gửi cho tôi món quà = Anh ấy đã gửi nhưng quên việc ấy )  Đặc biệt nó thường được dùng với mẫu câu S + will never forget + V-ing: sẽ không bao giờ quên được là đã ... Eg: She will never forget meeting the Queen.( Cô ấy sẽ không bao giờ quên chuyện đã gặp Nữ hoàng ) 5) REGRET ( Hối tiếc ) 5.1. Regret to do sth: Lấy làm tiếc khi phải làm gì (Được dùng để thông báo tin xấu/ nói với ai điều không may) Eg: I regret to tell/ inform/ you that ........ say that......... We regret to inform the passengers that the flight for Washington DC was canceled because of the bad weather. We regret to inform you that your application isn't suitable. we can't accept your proposal. ( đề nghị ) 5.2. Regret doing sth/ Not doing sth: Hối tiếc ( vì đã ) làm/ Không làm điều gì ) Eg: He regrets leaving school early. It's a big mistake. I regret not following my father's advice. She regretted not working hard before. ( Cô ấy thấy tiếc là trước đây không học hành chăm chỉ). 6) ALLOW ( Cho phép ) 6.1.Allow sb to do sth: ( Cho phép ai làm gì ) They allow their children to watch TVin the evening. 6.2. Allow doing sth: Cho phép làm gì. They don't allow smoking here. ( Họ không cho phép hút thuốc ở đây) 7) GO ON ( Tiếp tục ) 7.1.Go on to do sth: After his course, he goes on to work in a bank.( Sau khóa học, anh ấy làm việc ở một ngân hàng ) 7.2.Go on doing sth: Tiếp tục làm điều gì The workers go on working despite the bad weather. 1. Các giới từ đứng sau động từ  Tất cả các giới từ đứng sau động từ đều phải ở dạng V-ing  Một số các động từ thường đi kèm với giới từ to. Không được nhầm lẫn giới từ này với to của động từ nguyên thể. 17 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 Verb + prepositions + V-ing approve of be better of count on depend on give up insist on keep on put off rely on succeed in think about think of worry about object to look forward to confess to Eg: Fred confessed to stealing the jewels Adjective + prepositions + V-ing accustomed to afraid of capable of intent on interested in successful in Eg: Mitch is afraid of getting married now. fond of tired of Noun + prepositions + V-ing choice of excuse for intention of possibility of reason for Eg: There is no reason for leaving this early. method for (method of)  Không phải bất cứ tính từ nào cũng đều đòi hỏi sau nó là một giới từ + V-ing. Những tính từ ở bảng sau lại đòi hỏi sau nó là một động từ nguyên thể. anxious eager pleased usual boring dangerous easy good prepared ready common difficult Eg: It is dangerous to drive in this weather. hard strange able  able/ unable to do sth = capable/ incapable of doing sth. 5.Các đại từ đứng trước động từ nguyên thể hoặc V-ing dùng làm tân ngữ.  Đứng trước một động từ nguyên thể làm tân ngữ thì dạng của đại từ và danh từ sẽ là tân ngữ. allow ask beg convince expect instruct invite order permit persuade prepare promise remind urge want S + V + complement form (pronoun/ noun) + [to + verb] Eg: Joe asked Mary to call him when she woke up. Eg: We ordered him to appear in court. 18 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012  Tuy nhiên đứng trước một V- ing làm tân ngữ thì dạng của đại từ và danh từ sẽ là sở hữu. Subject + verb + possessive form (pronoun/ noun) + verb-ing Eg: We understand your not being able to stay longer. Eg: We object to their calling at this hour II/ EXERCISES 1/ Put the verbs between brackets in their correct Infinitive or Gerund form : 1.The children are busy ( collect ) shells on the beach . 2.She had to ask the boys ( stop) ( make ) noise . 3.Our teacher has promised ( help ) us ( prepare ) for the exam . 4.I’d love ( have ) an opportunity of (meet ) you again . 5.There is no ( deny )that he enjoys ( listen ) to his own voice . 6.Is ( boil ) or ( fry ) the best way of ( cook ) this fish . 7.It’s no use your ( ask )him ( lend ) you any money . 8.She stopped ( talk ) as if waiting for him ( speak ). 9.He advised me ( consider ) all the facts before ( decide ) ( accept ) the job . 10.My uncle used to ( show ) me where ( go ) and what ( buy ). 11.There is nothing like ( walk ) as a means of ( keep ) 12.I couldn’t resist ( ask ) him why he was trying ( avoid )(meet ) me . 13/ The department store agreed (take) back the damaged radio. 14/ Would the doctor mind (spend) some time talking to me after the examination ? 15/ Dan failed (pass) the examination and was quite upset. 16/ She expects (deliver) her baby at the new hospital. 17/ We dislike (eat) dinner at 9.00. 18/ My niece hopes (travel) with me to Disneyland next April. 19/ I finally finished (cook) at 7.00 and served dinner. 20/ Would you mind (not turn) on the radio until I finish with this phone call ? 21/ Marge's children are used to ( pick up) after school every day. They don't have to walk home. 22/ - Do you remember (post) the letter ? - Yes, I do. I posted it in the letter box near my gate. 23/ Did you remember (lock) the door ? - No, I didn't. I'd better (go) back and do it now. 24/ I distinctly remember (pay) him. I gave him 2 dollards. 25/ Mr Whithe was accused of (leak) information to the press. 26/ He wastes time (philander) with the girls in the village. 27/ Suddenly (feel) hungry, he (stop) (buy) a bar of chocolate. 28/ He tried (make) me (believe) that he was my stepbrother. 29/ He was about (leave) when she came. 30/ Mrs John : I don't allow (smoke) in my room. Mrs Smiths : I don't allow my family (smoke) at all. II- Use these jumbled sets of suggested words to write a letter : 19 Giáo án bồi dưỡng học sinh giỏi Tiếng Anh 9 – năm học 2011-2012 Dear Mom and Dad, 1- I / arrive / Hanoi / 5 o’clock yesterday morning. ....................................................................................................... 2- I / staying / nice hotel. ......................................................................................................................... 3- It / not far / city center. ........................................................................................................................ 4- I / already see / Uncle Ho’s Mausoleum / some places of interest here. ........................................................................................................................... 5- Tomorrow / going on the trip / Ha Long Bay. ................................................................................................................................ 6- I / never been there before. .................................................................................................................................. 7- I / excited / trip / not sleep. ................................................................................................................................... 8- I / be home / Sunday, Nov 10th. .............................................................................................................................. 9- I / tell you / more / trip / when / be in Hue. ............................................................................................................................ 10-I hope / you well. .............................................................................................................. Yours, Lan Chi * ANSWERS 1/ 1.collecting 7. asking – to lend 2. to stop - making 8. talking – to speak 3. to help - to prepare 9. to consider – deciding – to accept 4. to have - meeting 10. show – to go – to buy 5. to deny – listening 11. to walk – keeping 6. boiling – fring - cooking 12. asking – to advoid - meeting 13.to take 22. to post 14. spending 23. locking – go 15. to pass 24. paying 16. delivering 25. leaking 17. eating 26. philandering 18. to travel 27. feeling - stops – to buy 19. cooking 28. to make – believe 20. not turning 29. to leave 21.pick up 30. smoking – to smoke 2/ 1 - I arrived in Hanoi at 5 o'clock yesterday morning. 2- I am staying in a nice hotel. 3- It is not far from the city center. 20
- Xem thêm -